пʼятниця, 24 лютого 2012 19:52

"Янукович хотів вчитися новому, коли був прем'єром" - Гаврилишин
7

Богдан Гаврилишин

Богдан Гаврилишин, відомий економіст та громадський діяч, з оптимізмом дивиться на майбутнє України. Він вважає, що ще до 2050 року Україна може стати регіональним лідером. Це він заявив на презентації своєї книги "Залишаюсь українцем", яка вийшла минулого року.

Зустріч зі студентами відбулася 23 лютого у Конгрегаційній залі бібліотеки Національного університету "Києво-Могилянська Академія". Спілкування з молоддю сприяло відвертості, Гаврилишин пояснював часом складні речі простими словами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "20 років тому Apple хотіла відкрити в Україні великі підприємства"

Саме з молодими людьми вчений пов'язує успіхи України у майбутньому. Гаврилишин зізнався, що написав цю книгу для того, щоб дати молоді стимул до цікавості й мрії та втілення своїх прагнень. Він згадував, що відчув у собі таке прагнення ще у дитинстві, коли мешкав у галицькому селі.

Тоді йому вперше потрапила до рук книга з описами мандрів та незнаних країн. "А так цікаво було! У мене виникало таке бажання, що я мусив пізнати світ. Я хочу пізнати світ. І так неправдоподібно виглядало тоді, що я колись пізнаю світ. Але... я таки пізнав світ опісля. Тому дуже важливо вміти мріяти, хотіти мріяти. Бо це прицільно спрямовує енергію у певному напрямку. А це допомагає".

Гаврилишин не називає себе громадянином світу, хоча міг би носити таке звання по праву. За словами вченого його "сприйняття світу" почалося з трагічних моментів української історії. Він прагнув співвідносити українські реалії з усім новим, що бачив. Згадує яке враження на нього справила панічна втеча радянських солдатів перед німецькою армією у 1941 році. За його словами найбільше його вразив неймовірний контраст між двома ворогами: брудними й виснаженими радянськими вояками та чистими й вишколеними німцями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нормальна держава мусить мати чотири показники — економіст Гаврилишин

Однак чи не найголовніше місце у розмові посіли роздуми про сучасний стан України. Днем раніше Богдан Гаврилишин у Міжнародному інституті менеджменту оцінив діяльність перших трьох президентів України. У зв'язку з цим виникло питання як би він прокоментував діяльність Віктора Януковича на цій посаді.

Богдан Гаврилишин був радником Януковича у період його прем'єрства. За його словами тоді Янукович усвідомлював, що йому потрібно багато чому вчитися й набиратися досвіду. "Тепер я не знаю що з ним сталося, - говорить Гаврилишин. - Я не спілкувався з 2005 року ані з Януковичем, ані з жодним із тих президентів, прем'єрів, бо то трата часу. Він сам опинився у сліпому куті. Він хоче бути президентом за всяку ціну й на другу каденцію, це видно. Я сам "здеталітований" і не можу пояснити що з ним сталося. Дуже шкода. Це є чудовий приклад того, що люди, які при владі, не зможуть вивести Україну..."

Ефективність суспільства й держави Гаврилишин бачить у рівному співіснуванні трьох стовпів — суспільних цінностей, політичної структури й економічної системи. При цьому, він зазначив, що Україна має певну прерогативу перед західними державами: "Світ у дуже поганому стані. Я це говорю, щоб ви не думали, що лише в нас так погано. У світі загалом також. Я вважаю, що в Україні є багато речей позитивних. Наприклад, ми можемо по теплому спілкуватись, ви відчуваєте це, а не тільки транзакції мати".

Зараз ви читаєте новину «"Янукович хотів вчитися новому, коли був прем'єром" - Гаврилишин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути