понеділок, 06 листопада 2017 17:39

#Янедаю: українці діляться історіями про хабарі

#Янедаю: українці діляться історіями про хабарі
Українці діляться історіями про хабарі у facebook.Фото: 112.ua

У мережі в рамках флешмобу #янедаю українці діляться ситуаціями, коли їм пропонували дати хабар та чим це закінчувалось.

Почала міжнародну акцію неурядова організація у боротьбі з корупцією Transparency International. Вона запустила хештег у Facebook, за яким можна прочитати історії українців і розповісти про свою боротьбу із хабарниками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова сумського господарського суду погорів на хабарі

У постах люди розповідають, що корупція існує в багатьох сферах. Наодинці знищити її дуже важко.

Перші історії опублікували працівники організації.

До флешмобу активно приєдналися українські громадяни. Найчастіше розповідають про випадки хабарництва у медичних закладах та сфері освіти. Gazeta.ua пропонує найцікавіші історії.

"Я – безробітний. Тож брати хабарі можливостей у мене просто немає (це я не скаржусь, якщо що)", - написав письменник Сергій Жадан на своїй сторінці у Facebook.

"Я не даю хабарі, бо мене цьому навчили батьки власним прикладом. Пам'ятаю, як в 11-річному віці сильно обпекла ногу - вивернула гарячу олію зі сковорідки. Отримала опіки 3-го ступеня, робили операцію - пересаджували шкіру. Хоч мама з татом і мали можливість, та вони не давали грошей лікарям і не обіцяли нікому нічого", - пише на своїй сторінці у соцмережі Anastasiya Kozlovtseva.

"Необхідно було зробити закордонний паспорт. Весь наш гуртожиток отримував паспорти в одному місці, тому старші мої колеги навчили: мінімум пляшку хорошого коньяку і шуруй до керівника в кабінет. Взяла я ту пляшку, пішла в приміщення реєстрації і не змогла, просто реально не змогла пересилити те відчуття неправильності моїх дій і віддати коньяк за паспорт... Було так ніяково сказати правду друзям, що я не призналась про це нікому. Фактично збрехала, сказавши, що діяла за перевіреною схемою з коньяком", - пише Kateryna Ryzhenko.

Ігор Комаров із Києва розповів, що вперше за кермо сів у 3-річному віці. Хабарі найчастіше давав поліцейським.

"Реально їздити я почав приблизно з 1997 року. Батько купив "Москвич", а за рік ми купили сімейне авто - Ford Sierra. З того часу я вже не можу себе уявити "без руля та без коліс". Крім приємних та емоційних почуттів є ще зворотня сторона - спілкування з міліцією, або зараз - з поліцією. Ті, хто пам'ятають радянські часи, знають, наскільки небажаною була зустріч з представниками закону. Варіант "дати на лапу", щоб відчепились - це був іноді єдиний шанс зберегти водійське посвідчення та уникнути неприємностей", - пише Ігор.

"Незважаючи на зауваження більшості киян і киянок з дітьми, мені казали, що в пологовому за все треба домовлятись раніше і це не менше ніж 500 доларів. Інакше ніхто у твою сторону не погляне. Я не робила цього, не було часу і ресурсів під час першого року роботи #ВостокSOS. Поїхала в один з найкращих пологових №5 за день, коли мені здалося, що все "пора". Скажу і вам, увага була на рівні", - написала Oleksandra Dvoretska.

"Коли 4 роки тому пограбували мою квартиру і винесли геть все, навіть диктофон та фен для волосся, всі гроші, які я тоді ще мала звичку тримати "в коробочці" - мені найбільше шкода було прикрас. Вони були дорогою згадкою. Я викликала міліцію. Через знайомих мені натякнули - дай половину того, що у тебе вкрали, міліціянтам і щось отримаєш назад. Це звучало настільки абсурдно і цинічно, що я назавжди забули про прикраси", - ділиться своєю історією Olga Tymchenko.

Через те, що відмовилася давати хабара, дівчина залишилася також без золотої медалі та роботи.

Міжнародна організація Transparency International також закликає українську владу створити незалежний Антикорупційний суд, а не палату в існуючій системі.

Зараз ви читаєте новину «#Янедаю: українці діляться історіями про хабарі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути