пʼятниця, 25 червня 2010 12:04

Андріївський узвіз може сповзти вниз

Андріївський узвіз може сповзти вниз

Схил під Андріївською церквою знищують будівельними роботами.

За словами старшого наукового співробітника відділу інженерної геології Інституту геологічних наук Вадима Рибіна, ще в минулу-позаминулому році інститут звертав увагу влади на те, що почали поглиблюватися наскрізні тріщини на фасаді і з'явилися нові.

"Зараз ситуація набагато гірша - тріщини з'являються у фундаментних шарах, що набагато небезпечніше. На півночі і сході є зсувні зони", - сказав Рибін.

За його словами, розрахунки показують, що поповзти може ділянка над Боричевим Током, де зараз кипить будівництво - зводять дво-, триповерхові котеджі.

За словами завідуючого кафедрою гідрогеології університету імені Шевченка Олексія Кошлякова, стійкість схилу залежить від підземних вод.

"Коли на шляху природного підземного потоку виникає перешкода, виходить так називаний баражний ефект - підйом рівня ґрунтових вод. Перед будівництвом завжди розраховується коефіцієнт стійкості схилу, прораховується кількість і глибина паль. Але все це розраховано на початковий рівень ґрунтових вод, а коли шляхи їхнього руху перекрити, рівень підвищується, і буде зовсім інший коефіцієнт стійкості. Це момент при будівництві найчастіше випускають з уваги", - сказав Кошляков.

Глибина залягання ґрунтових вод на першому водоносному горизонті, до якого належить схил під Андріївською, - 20-25 метрів - саме такої товщини може бути шар ґрунту, що зірветься вниз по схилу.

Геологи кажуть, що рецепт порятунку простий - припинити будівництво.

"Газета по-київськи"

Зараз ви читаєте новину «Андріївський узвіз може сповзти вниз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути