середа, 24 червня 2009 08:44

Американська розвідка підтвердила намір КНДР запустити ракету

Американська розвідка підтвердила намір КНДР запустити ракету
КНДР, можливо, запустить балістичну ракету меншої або середньої дальності, але не більшого радіуса дальності, як це було у квітні цього року.

Про це повідомляє в середу, 24 червня, із посиланням на доповідь американських розвідслужб агентство Ассошіейтед Пресс.

Північна Корея в минулі вихідні виступила із повідомленням про майбутні військові навчання в Японському морі. Зона, яку буде закрито для судноплавства, включає в себе прибережну від порту Вонсан ділянку Японського моря розміром 450 кілометрів на 110 кілометрів.

Навчання відбуватимуться протягом періоду з 25 червня по 10 липня з 8 ранку до 8 вечора за місцевим часом щоденно, зазначає агентство з посиланням на джерела в службі зовнішньої розвідки США, що побажали залишитися неназваними.

Раніше з подібною заявою виступали і японські ЗМІ.

За даними американської розвідки, зона проведення військових навчань та її розміри, а також і інші фактори вказують на те, що Пхеньян планує запустити ракету меншої або середньої дальності.

Ознак підготовки до запуску ракети більшої дальності, як це було у квітні під час запуску ракети Тепходон-2, не спостерігається, йдеться в доповіді американських розвідників.

Тоді КНДР знадобилося 12 днів на встановлення та заправку паливом Тепходон-2, запуск якої, за даними американської розвідки, зірвався на другій чи третій стадії, пролітаючи близько 3200 кілометрів, незважаючи на те, що сподівалися тоді на 4000 кілометрів.

На думку експертів, Пхеньян ще не має балістичної ракети, здатної досягти узбережжя Гавайських островів, що міститься від Північної Кореї у 7000 кілометрах.

На створення ракети, здатної досягти західного узбережжя США, КНДР знадобиться ще близько трьох-п"яти років.

Незважаючи на невеликий прогрес Пхеньяну у розробці такої ракети, глава Пентагону Роберт Гейтс розпорядився про розміщення на Гавайських островах пересувної системи перехоплення ракети та радару ПРО, які зможуть зафіксувати і знищити в повітрі можливу загрозу з боку.

***

25 травня КНДР в порушення резолюції Ради безпеки ООН провела друге ядерне випробування в своїй історії й цілу серію ракетних випробувань. У відповідь Рада безпеки ООН прийняла резолюцію, що посилює санкції стосовно Північної Кореї. Офіційний Пхеньян ще до голосування в Радбезі попередив, що будь-які санкції будуть розцінюватися як оголошення війни.

Як повідомлялося, міністерство оборони Японії на основі даних з американського супутника-шпигуна вважає, що новий запуск північнокорейської балістичної ракети відбудеться з бази Тончхан-лі на північному сході КНДР, ракета пролетить через японську префектуру Аоморі в сторону Гавайських островів.

Міністерство оборони Японії не виключає, що пуск ракети може відбутися 4 липня, коли Сполучені Штати Америки відзначають своє національне свято, повідомляє РІА Новості.

Зараз ви читаєте новину «Американська розвідка підтвердила намір КНДР запустити ракету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути