середа, 15 серпня 2007 15:06

Американці обвалять російський ринок нерухомості

Хвиля, викликана недавньою кризою в американському іпотечному секторі subprime mortgages (кредитування позичальників з низьким кредитним рейтингом), що спровокувала серйозні потрясіння на світових фінансових ринках, докотилася і до суміжних сфер економіки.

Джерелом потрясінь послужив відносно невеликий (близько $1 трлн) сектор іпотечного ринку США. Проблеми у фондів, пов"язаних з іпотекою, виникли зовсім не вчора, але при цьому складна і багаторівнева схема іпотечного ринку США, що припускає його глибоку інтеграцію в більшість суміжних сфер фінансового ринку (ринок кредитів, цінних паперів і т.п.), поки не дозволяє оцінити масштаби і наслідки виниклого збою.

Втім, один з таких наслідків вже фактично описано в щомісячній доповіді Міжнародного енергетичного агентства, присвяченій стану світового ринку нафти. На думку експертів МЕА, нинішня іпотечна криза в США може призвести до уповільнення темпів світового економічного зростання і зниження цін на нафту. В результаті агентство переглянуло свій колишній прогноз світового споживання нафти в IV кварталі 2007 р. - він понижений на 100 тис. баррелів в добу, до 88,05 млн. баррелів. Проте при цьому автори доповіді все ж таки вважають дану кризу тимчасовим явищем, у зв"язку з чим колишні прогнози по середньорічному попиту на нафту були залишені без зміни: у 2007 р. - 86 млн. баррелів в добу (+1,8% до 2006 р.) і в 2008 р. - 88,2 млн. баррелів (+2,6% до 2007 року).

Події в США приведуть до зміни підходу до видачі іпотечних кредитів в багатьох країнах: умови іпотеки будуть посилені, особливо в найбільш ризикованому секторі ринку. На початку цього тижня один з найбільших гравців російського іпотечного ринку Москомерцбанк оголосив про підвищення став для найбільш ризикових категорій позичальників.

Все це здатне погіршити ситуацію з розвитком іпотеки в Росії, понизивши тим самим, загальний рівень попиту на житлову нерухомість. Цілком логічним наслідком цього може стати поступове завершення періоду "високого стояння" ринку житла, причому, не початком нового зростання, а навпаки - зниженням цін, повідомляє Утро.ру.

Зараз ви читаєте новину «Американці обвалять російський ринок нерухомості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути