Ексклюзиви
четвер, 17 вересня 2009 15:13

Америка влаштувала "катастрофу" в Європі

Америка влаштувала "катастрофу" в Європі

Сполучені штати Америки відмовилися від планів щодо розміщення елементів ПРО в Польщі. Про це журналістам CNN 17 вересня повідомили в міністерстві оборони Польщі.

Представники відомства назвали це рішення американської сторони "катастрофою". Між тим, в американському посольстві у Варшаві репортерам сказали, що воно не є остаточно затвердженим, і офіційно про відмову від розміщення ПРО ще не оголошено.

Повідомляється, що вранці в четвер делегація Держдепартаменту США провела зустріч з польськими дипломатами. Переговори, які зачіпали тему розміщення ПРО, тривали приблизно годину, після чого делегація відправилася на аналогічну нараду до Праги.

Вранці 17 вересня The Wall Street Journal з посиланням на свої джерела повідомила, що США відкладає розміщення елементів ПРО в Східній Європі на невизначений термін. Це пов"язано з новою оцінкою просування розробок за іранською ядерною програмою: американські фахівці визнали, що вона розвивається не так швидко, як передбачалося раніше.

Згодом стало відомо, що президент США Барак Обама подзвонив прем"єр-міністрові Чехії Яну Фішеру і повідомив його про зміну планів. Очікується, що в четвер міністр оборони США РобертГейтс розповість про плани щодо ПРО на прес-конференції.

Розміщення елементів американської ПРО в Східній Європі обговорювалося з початку 2007 року. Передбачалося, що США розмістять в Польщі ракети-перехоплювачі, а в Чехії - багатофункціональний радіолокатор. Адміністрація Джорджа Буша пояснювала необхідність таких заходів ракетною загрозою Ірану.

Російська сторона неодноразово заявляла, що вважає плани з розміщення елементів ПРО поблизу своїх кордонів порушенням інтересів Москви. Після візиту Барака Обами до Росії в липні 2009 року в польській пресі з"явилися чутки про те, що Дмитро Медведєв переконав Вашингтон переглянути плани. Тоді повідомлялося, що елементи ПРО перенесуть зі Східної Європи на південь Європи або в райони, що примикають до Ірану, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Америка влаштувала "катастрофу" в Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути