неділя, 23 грудня 2012 00:20

Америка на межі "фінансового обриву"

Америка на межі "фінансового обриву"
Джон Бейнер ФОТО: dni.ru

Спікер палати представників США республіканець Джон Бейнер скасував заплановані на четвер голосування по резолюції, яка передбачала підвищення федерального прибуткового податку американцям, які отримують більше мільйона доларів в рік.

Так провалилася ще одна спроба утримати Америку на краю так званого "фінансового обриву", з якого вона може впасти в новорічну ніч, коли закінчується термін проведеного при Джорджі Буші скорочення податків.

Підвищаться не лише прибутковий податок, але і податок на інвестиції, дивіденди та спадщину. Останнє, наприклад, боляче вдарить по фермерам, чий стан часто полягає не стільки в грошах, скільки в землі, будівлях і сільгосптехніці.

Для того, щоб сплатити цей податок після смерті господаря, його спадкоємцям іноді доводиться продавати своє господарство, яке переходило з покоління в покоління.

Підвищення податку на капіталовкладення призведе до того, що американці почнуть вкладати менше капіталів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щоб посередньо жити у США, треба заробляти $50 тисяч на рік

Республіканці, які ідеологічно не розташовані до підвищення податкового тягаря, пропонували продовжити їх бушівські скорочення. Але президент Обама, окрилений перемогою на виборах, на які він йшов під гаслом підвищення податків на найбагатших американців, вимагав, щоб їх підвищили всім, хто отримує 250 тисяч доларів на рік на сім'ю.

Опитування показують, що ця думка стає все більш популярною серед американців.

Деякі консервативні публіцисти нагадували республіканцям, що вони програли вибори, і закликали їх схилитися перед неминучим.

В ході переговорів між Бейнером і Обамою президент погодився на те, щоб підняти планку до 400 тисяч доларів. Бейнер теж пішов назад і, згнітивши серце, погодився на підвищення податків, але тільки для тих американців, які отримують більше мільйона доларів в рік.

План Б

Керівництво сенату США, де правлять демократи, заздалегідь заявило, що навіть не винесе цей варіант на обговорення, і розпустило свою палату на різдвяні канікули, що закінчуються до 27 грудня.

Але це рішення зустріли в багнети і багато республіканців в нижній палаті конгресу, які побачили в ньому кричуще віровідступництво. Вони нагадали, що перед виборами присягнулися виборцям ні під яким видом не йти на збільшення податків, і навідріз відмовилися голосувати за висунуту керівництвом фракції резолюцію, яка отримала прізвисько "План Б".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фондові ринки Америки та Європи продовжують падати

Бейнер зрозумів, що ця ініціатива не набере достатньо голосів, і від гріха подалі зняв її взагалі. Ймовірність того, що Америка зірветься з "фінансового обриву", сильно зросла.

Одночасно з різким підвищенням податків повинні бути різко скорочені державні витрати. Наприклад, бюджет Пентагону повинен зменшитися на майбутній рік на 50 млрд. доларів, і це тільки початок.

Багато економістів вважають, що така забійна комбінація призведе США в нову рецесію. У цьому випадку Білий дім буде переконувати виборців, що провина лежить на республіканців, які пожертвували інтересами широких мас заради жменьки багатіїв, цілком здатних, як висловлюється Обама, "платити трохи більше".

Республіканці знають, наскільки ефективним буде цей довід адміністрації, і резонно побоюються, що виборці покарають їх на виборах 2014 року.

Тому вони, швидше за все, будуть готові піти на поступки. Президент Обама, який вже почав дбати про свою історичну спадщину, теж, можливо, погодиться на якийсь компроміс. Але часу на його досягнення вже майже не залишилося.

Зараз ви читаєте новину «Америка на межі "фінансового обриву"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути