Ексклюзиви
субота, 25 травня 2019 12:24

Аліменти будуть автоматично списувати з рахунків

Аліменти будуть автоматично списувати з рахунків
Банкам наказали списувати з рахунків борги. Фото: "5 канал"

Банки почнуть автоматично списувати борги за аліменти з рахунків батьків.

Міністерство юстиції видало наказ, який дозволяє автоматично списувати борги. Банкам поки не надавали інформацію, у кого і скільки треба списувати. Виконавча служба мало поінформована про переміщення грошей аліментників по рахунках, повідомляє ubr.ua.

Підприємство "Національні інформаційні системи" в тримісячний термін повинне розробити порядок автоматичного взаємодії банкірів з виконавцями.

Всі постанови про стягнення аліментів знаходяться в автоматизованій системі виконавчого провадження. Фінансисти повинні будуть включитися в неї і постійно звіряти зі своєю клієнтською базою.

"В цілому автоматичні арешти і списання - це добре. Такий підхід дозволяє оперативніше розшукувати кошти і отримувати їх на утримання дітей. Що дуже важливо. Однак не можна забувати про ризики, критерії віднесення людей до списків боржників не змінювалися. У них досі можна потрапити необґрунтовано або навіть помилково. Після чого отримати наслідки у вигляді арешту рахунку. І від цього постраждає не тільки боржник, а й одержувач коштів. Адже через арешт рахунку йому не зможуть відправити гроші. Отримати рішення про зняття арешту не так вже й просто. Замість покладених 10 днів суд може розглядати справу до місяця", - зазначив керуючий партнер АО Suprema Lex Віктор Мороз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аліменти: шокували стягнутою з боржників сумою

"Потрібно добряче опрацювати не тільки механізм арешту рахунку, але й зняття цього арешту після повного розрахунку за боргами. Зробити його максимально прозорим і зрозумілим. Арешт повинен не тільки автоматично накладатися і також автоматично зніматися. Без зволікань і затримок. А також без зловживань. Щоб банкіри не почали використовувати такі арешти для тиску на людей", - підкреслив старший партнер адвокатської компанії "Кравець і партнери" Ростислав Кравець.

Мешканець Чутівського району отримав постанови державного виконавця про тимчасове обмеження його прав. Чоловік "забував" сплачувати аліменти.

Зараз ви читаєте новину «Аліменти будуть автоматично списувати з рахунків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути