субота, 20 квітня 2019 00:15

Активістка знайшла незвичний спосіб допомогти самотнім людям
6

Надія опікується 60 стареньким у Чернівцях
Фото: Надано Надією Молчановою
Допомагають постійно 20 волонтерів до 40 років
Гроші потрібні на ліки та продукти
Волонтери збирали гроші на операцію Орисі Марусик, у якої 14 років гниє нога
Про діяльність розповідає на сторінках у соціальних мережах "Допомога Бабусям Чернівці"

28-річна Надія Молчанова заснувала ініціативу для допомоги самотнім літнім людям у Чернівцях та області. Дівчина створила сторінку у Facebook та Instagram, де публікує фото стареньких та розповідає про їх потреби, відвідує вдома та організовує збір продуктів.

"У родині було заведено допомагати стареньким, відвідувати самотніх сусідів. Одного дня зрозуміла, що треба більше залучати людей до справи, - ділиться з Gazeta.ua Надія, - Третього січня створила сторінку у соціальних мережах та почала просити друзів підписуватись і допомагати. Хоча б слідкувати за новинами" .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчителі створили організацію для допомоги ромам

Надія поки не реєструвала ініціативу як громадську чи благодійну організацію. Зазначає, що гроші потрібні тільки адресно на ліки. Допомагають усі небайдужі хто чим може.

Автор: Надано Надією Молчановою
  Про діяльність розповідає на сторінках у соціальних мережах "Допомога Бабусям Чернівці"
Про діяльність розповідає на сторінках у соціальних мережах "Допомога Бабусям Чернівці"

"Близько половина людей у місті вже чули про ініціативу. Можу сказати, що я знаю про усіх самотніх людях у місті. Деякі бачать дідуся біля смітника, підходять та розповідають про мене, - ділиться Надія, - У межах області ще важко охопити усіх. Допомагають навіть лікарні, забезпечують консультаціями та безкоштовно операції проводять".

Надія також відвідує психоневрологічні інтернати та лікарні. Вже була у п'яти закладів у Чернівцях та області. Туди раз на місяць відвозить пакети з допомогою для кожного, хто лікується у закладах.

"Потреби дуже різні. Найбільше треба смачні продукти, що не можуть купити на свої копійки. Звичайно, є й ті, які не можуть придбати гречку чи рис. Приношу м'ясо, олю, яйця, солодке, - ділиться Надія, - У інтернатах чи лікарнях намагаюсь передавати пакунки особисто. Передаю памперси, рушники, шкарпетки та колготи, білизну, побутову хімію, солодощі та фрукти. Важко одразу зібрати 200 пакетів. Хтось ящик бананів привезе, інший – шампуні чи ще щось. Так спільними зусиллями раз на місяць організовуємо".

Автор: Надано Надією Молчановою
  Гроші потрібні на ліки та продукти
Гроші потрібні на ліки та продукти

Зараз відвідує підопічних до Великодня. Роздає продукти та пасочки, що передали друзі з Італії. Також запрошує на пікнік на природі. Планує після свята вивезти стареньких, щоб вони відпочили та поспілкувались.

"Літнім людям не вистачає спілкування. Але треба розуміти особливості. Наприклад, ми маємо практику прибирання у літніх людей. Старенькі часто приносять у хату різне сміття та непотріб. Не треба викидати те, що для них важливе. Старі можуть казати різне, жалітись на владу. А у перший раз як приходиш, можуть навіть подумати, що ти хочеш їх пограбувати чи щось забрати. Але треба до них ставитись як до дітей, - зазначає Надія, - Хочемо провести семінар зі спеціалістами для волонтерів. Буду ділиться досвідом спілкування з літніми людьми та різними категоріями".

З останніх випадків, на які збирали гроші - операція Орисі Марусик, у неї 14 років гниє нога. Жінка має сина Андрійка, він вчиться у 9-му класі. Вдвох живуть в однокімнатній хаті. Там треба робити ремонт, бо зараз досить волого.

Автор: Надано Надією Молчановою
  Волонтери збирали гроші на операцію Орисі Марусик, у якої 14 років гниє нога
Волонтери збирали гроші на операцію Орисі Марусик, у якої 14 років гниє нога

"Немає часу планувати щось велике. Кожного дня треба когось відвідувати, реагувати на нагальні потреби. Не маю вихідних та відпочинку. Але чим більше допомагаю, тим більше сил маю, - ділиться Надія, - Коли брала паузу для написання дисертації, не брала слухавку, читала та писала. У мене закінчились сили. Хотілось знову допомагати та бачити щасливі обличчя бабусь".
Надія опікується 60 самотніми літніми людьми у Чернівцях та області. Постійно допомагають близько 20 людей віком до 40 років. Про діяльність розповідає на сторінках у соціальних мережах "Допомога Бабусям Чернівці".

У Черкасах переселенець разом з іншими чоловіками створив хлопчачу майстерню "Мудрий Тесля" при місцевій протестантській церкві. Для роботи треба був інструмент та матеріали. Спочатку діти з батьками принести свій, потім закупили усе необхідне та облаштувати приміщення допмогли небайдужі люди та благодійники.

Зараз ви читаєте новину «Активістка знайшла незвичний спосіб допомогти самотнім людям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути