неділя, 03 березня 2013 18:32

Активісти громадської організації хочуть самотужки рятувати старовинний палац графів Шувалових

Активісти громадської організації хочуть самотужки рятувати старовинний палац графів Шувалових

Члени громадської організації "Зелений світ" у місті Тальному Черкаської області хочуть самотужки рятувати мисливський палац графів Шувалових у їхньому місті. Вони бояться, що за нинішнього стану справ палац зруйнується.

– Палац збудовано в 1902 році за проектом данського архітектора Клеменса. Біля нього був парк, що сперечався за красою із відомою "Софіївкою". Росли рідкісні дерева, були доріжки для карет, купальні та цілющі джерела. За радянських часів у палац був будівельний технікум. Згодом – музей. У 2006 році в рамках програми "Золота Підкова Черкащини" палац заходилися реконструювати. Виселили музей, зняли графську черепицю, встановили радіатори опалення та двері з мореного дуба. Потім за браком коштів реконструкцію призупинили. Сторожі пішли. Вандали скористалися можливістю й розікрали все. У нової влади вистачило коштів лише на те, щоб повернути охорону. А ми хочемо, щоб у Тальне їздили туристи, як і раніше. Проситимемо владу передати палац громаді. Ми зробимо все на совість, бо реконструктори повалили старі арки й встановили замість них перегородки ніби в свинарнику. Коли була черепиця, стеля не текла, а зараз із новою бляхою вода дзюрчить дзюрком. Якщо й далі мовчки спостерігатимемо, то палац розвалиться остаточно. А нам це болить. Ми не маємо мільйонів бюджетних коштів, але маємо бажання зберегти пам'ятку архітектури для нащадків. Мріємо зробити там готель та музей.

Активісти вже відновлюють графські купальні та зводять міст через ставок.

У Тальному поховано знамениту Софію Потоцьку. Її надгробок довгий час зберігався в музеї.

Зараз ви читаєте новину «Активісти громадської організації хочуть самотужки рятувати старовинний палац графів Шувалових». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути