Ексклюзиви
пʼятниця, 25 жовтня 2019 14:54

Якщо Росія переможе у Сирії, буде більш натхненно воювати на Донбасі

Якщо Росія переможе у Сирії, буде більш натхненно воювати на Донбасі
Україні може відгукнутись російський успіх у регіоні чи закінчення тамтешньої війни. Якщо це станеться Кремль матиме більше ресурсів та натхнення воювати проти наших солдатів на Донбасі. Фото: ВВС

Росія та Туреччина спільно контролюватимуть сирійсько-турецький кордон. Про це лідери держав Реджеп Ердоган іВолодимир Путін домовились на зустрічі у Сочі 22 жовтня. Переговори тривали 6 годин, головною їхньою темою стала турецька військова операція "Джерело миру" на півночі Сирії, яку контролюють курди. Після переговорів із Путіним турецький лідер заявив про закінчення сирійської операції.

Після закінчення зустрічі у Сочі міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров зачитав пресі меморандум із 10 пунктів, який досягли президенти. Згідно з ними, влада Туреччини поширюється на ту частину 30-кілометрової зони біля кордону, яка була під їхнім контролем у результаті операції.

До іншої частини увійде російська військова поліція. Вона сприятиме відведенню курдських підрозділів на 30 км від сирійсько-турецького кордону, яке має завершитися протягом 150 годин після 12:00 23 жовтня.

З цього моменту має початись спільне російсько-турецьке патрулювання кордону та зони операції "Джерело миру".

У звільненій від курдів зоні можуть розмістити частину сирійських біженців, які зараз перебувають на території Туреччини, запропонував Реджеп Ердоган.

Росія хоче зменшити турецький вплив у сирійському регіоні. А Туреччина прагнула знищення курдських угрупувань на кордоні. Обидві сторони досягли успіху.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

Що означає ця угода? Навіщо вона Анкарі?

- Ключовим для Туреччини, коли вона починала "Джерело миру", було бажання позбутись збройних загонів курдів на своїх кордонах. Анкара розцінювала їхню наявність, як загрозу. Турки тривалий час воюють із Курдською робітничою партією, яка відстоює незалежність Курдистану. Для Ердогана - це було одне з ключових безпекових питань, яке він постійно підіймав на міжнародній арені. Ще однією причиною була велика кількість біженців, які перебувають у Туреччині. Вони негативно впливали на економічний стан країни.

Росія - головний бенефіціар війни у Сирії. Туреччина знала, що Кремль може стати союзником в операції проти курдів. Із тієї території виходили Сполучені Штати і утворювала певна безпекова порожнеча. Анкара та Москва вирішила скористуватись цією ситуацією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трамп відправить півтисячі солдатів для охорони родовищ у Сирії

Яку роль тут грає Російська Федерація?

- Туреччина консультувалась із РФ перед початком операції на кордоні з Сирією. Москва не хоче розширення турецького впливу у регіоні. Розуміє, що рано чи пізно почнуться перемовини про мир у Сирії. І найгучніший голос на них матиме той, у кого буде панівне становище у регіоні. Кожна сторона зможе виторгувати собі стільки, скільки завоювала. РФ хотіла обмежити простір для дій Туреччини. Досягла цього, поділивши з нею прикордонну зону. В обмін запропонувала туркам такі умови, від яких вони не могли відмовитись. Росія забезпечила ліквідацію курдських загонів на турецько-сирійському кордоні. Кремль поставив Анкару у таку ситуацію, коли вона не має аргументів, щоб далі проводити військову операцію та брати під контроль всю територію, як планувалось раніше.

Ердоган цілком досяг своєї мети і може бути задоволений. Він уник санкцій - Америка зняла їх, як тільки оголосили про припинення військової операції. Туреччина вирішила питання безпеки на кордоні та не зіштовхнулась лобом ні з сирійцями, ні з росіянами, які контролюють регіон.

Що буде після цього з курдськими угрупуваннями?

- Вони будуть вимушені піти. Це - одна з ключових умов угоди між РФ і Туреччиною. У політичному сенсі курди намагатимуться отримати бодай якісь автономію чи самоуправління від Башара Асада. Проте навряд чи він задовольнить їхнє бажання. Вони ще мають певні території під своїм контролем. Поки незрозуміло, чи планує Москва та Анкара захоплювати їх. Від цього залежать політичні позиції курдів. Але від кордону вони відійдуть і потраплять у значну залежність від Росії та Асада.

Як російсько-турецька угода вплине на ситуацію у Сирійському регіоні?

- Північно-східна Сирія зараз може уявити своє майбутнє. Буде розділена між Москвою та Анкарою. У містах владу матиме Башар Асад. Каменем спотикання у сирійському регіоні стане провінція Ідліб. Вона лишається останнім форпостом повстанців, які воюють проти Башара Асада. Доля провінції вирішуватиметься найближчим часом, адже вона дратує сирійського президента та Кремль. Поки немає офіційних даних, чи говорили Путін та Ердоган про це. Але, швидше за все, так. І скоро побачимо результати їхніх переговорів - намагатимуться захопити цю територію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США скасовують санкції проти Туреччини

Чи буде ситуація у Сирії мати наслідки для України?

- Навряд російсько-турецька угода якось вплине на нас. Це - досить конкретна локальна ситуація, яка ніяк не перетинається з Україною. Але можемо зробити висновок із сирійського конфлікту. Коли у державі починаються внутрішні протиріччя, занепадають владні інститути, вона стає легкою здобиччю для зовнішнього ворога. Треба будь-що прагнути, щоб така доля не спіткала Україну. Також нам певним чином може відгукнутись російський успіх у регіоні чи закінчення тамтешньої війни. Якщо це станеться, Кремль матиме більше ресурсів і натхнення воювати проти наших солдатів на Донбасі.

Сирійську операцію проти курдів Туреччина почала 9 жовтня. Наземному наступу передували авіанальоти й арт-обстріл. Цивільними жертвами військових дій стали 218 осіб, зокрема 18 дітей, заявили у курдській адміністрації. Ще про 702 ліквідованих бойовика пише Міністерство оборони Туреччини у Twitter.

Зараз ви читаєте новину «Якщо Росія переможе у Сирії, буде більш натхненно воювати на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути