Ексклюзиви
четвер, 21 січня 2021 20:23

Якщо незадоволені владою об'єднаються, буде суспільний вибух - історик

Якщо незадоволені владою об'єднаються, буде суспільний вибух - історик
Сергій Громенко: Була схожа історія з плівками Миколи Мельниченка щодо вбивства Георгія Ґонґадзе. Тягнеться два десятиліття. Після їх оприлюднення відбулася акція "Україна без Кучми" - справжнє побоїще у центрі Києва. Фото надане Сергієм Громенком

Білоруська опозиція оприлюднила записи розмов, де представники КГБ країни нібито обговорюють вбивство журналіста Павла Шеремета. Це може призвести до суспільних протестів в Україні.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів історик Сергій Громенко.

"Була схожа історія з плівками Миколи Мельниченка щодо вбивства Георгія Ґонґадзе. Тягнеться два десятиліття.

Після їх оприлюднення відбулася акція "Україна без Кучми" - справжнє побоїще у центрі Києва. Вона стала каталізатором та підготовкою до помаранчевої революції. Через "Кольчуги" (у квітні 2002-го колишній майор держохорони Микола Мельниченко дав свідчення, що має запис розмови президента Леоніда Кучма і керівника Укрспецекспорту. Нібито обговорювали деталі спецоперації щодо продажу в Ірак в обхід міжнародних санкцій чотирьох станцій радіотехнічної розвідки "Кольчуга". - Gazeta.ua) ми зіпсували стосунки зі Штатами

Усе може повторитися – розгорітися протест на тлі несправедливого утримання Андрія Антоненка (музикант і ветеран українсько-російської війни, якого звинувачують у вбивстві Шеремета, більше року перебуває за ґратами. - Gazeta.ua) під вартою. Нова американська адміністрація Джозефа Байдена також може поставити кілька питань Банковій", - вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Паскудне зазіхання влади на сакральність Майдану може призвести до протестів

Міністерство внутрішніх справ стверджує, що записи стосуються замовників, а не виконавців. Намагаються зняти з себе відповідальність, вважає історик.

"Зеленський обере звичну тактику – мовчатиме. Це доводить, що в Україні невідворотний масштабний протест. Питання лише, коли і з чого почнеться. Сьогодні невдоволення концентрується в кількох групах, які не перетинаються. Є політичні противники Зеленського, яких чомусь досі називають "порохоботами". Інші не задоволені економічними перетвореннями. Це показали протести ФОПів. Якась подія може об'єднати настрої цих груп", - додає Сергій Громенко.

Повне інтерв'ю з Сергієм Громенком читайте у випуску від 21 січня.

4 січня білоруська опозиція передала українським засобам масової інформації записи розмов колишнього глави Комітету держбезпеки Білорусі Вадима Зайцева. Звучать його слова, записані прихованим пристроєм 11 квітня 2012 року під час інструктажу співробітників контртерористичного підрозділу КДБ "Альфа". Обговорює спосіб убивства журналіста Павла Шеремета. Ставить завдання його підірвати.

Зараз ви читаєте новину «Якщо незадоволені владою об'єднаються, буде суспільний вибух - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути