середа, 31 березня 2021 09:46

"Якби не склала іспитів, платила б із власної кишені": українка розповіла, як навчають у Нідерландах

  Багато уваги і Нідерландах приділяється самонавчанню, відповідальності, самоорганізації
Багато уваги і Нідерландах приділяється самонавчанню, відповідальності, самоорганізації

Викладачка і письменниця Оксана Лозинська 13 років живе і працює в Нідерландах. Вона розповіла Gazeta.ua про складнощі, з якими зустрілася, шукаючи своє професійне місце в тамтешньому суспільстві.

"Коли працювала в Волинській облдержадміністрації, подалася на навчання для держслужбовців в Нідерландах на магістерській програмі з державного управління. Нас з України поїхало 4. Навчання тривало рік.

Будь-яка магістерська програма в Нідерландах - дуже амбітна справа. Навчатися там дуже важко, бо це індивідуалістична культура: багато уваги приділяється самонавчанню, відповідальності, самоорганізації. Ми в цьому середовищі мусили давати самі собі раду. Так вчилися відповідальності, активності і вмінню робити власний вибір. Плюс треба було читати дуже багато літератури академічною англійською. Робила це день і ніч. Практично не виходила з хати, не ходила ні на які студентські вечірки.

За умовами гранту, ми повинні були вивчитися вчасно, тому що за кожен місяць запізнення випуску треба було платити дуже велику суму з власної кишені. Навчання на рік для іноземців не на грантовій програмі коштувало 20 тисяч євро.

Я писала свою дипломну з належного врядування і політики з подолання бідності в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нідерландці скромніші за українців. Однакову цінність має директор і прибиральник

За тамтешнім законом, мала право залишитися у Нідерландах на рік для пошуку роботи. Таким чином країна залучає до себе висококваліфікованих мігрантів, що вливають нові таланти в свою економіку. Мене найняли в Університет прикладних наук. Взяли в проєкт з вимірювання і подолання корупції. У ньому відповідала за Україну", - поділилася Оксана Лозинська.

Королівство Нідерланди - це комбінована держава, яка охоплює землі Нідерландів, Кюрасао, Сінт-Мартени і Аруби. Основна частина Нідерландів знаходиться в Західній Європі, решта - це острови в Карибському морі.

Держава займає площу всього 41 543 км², але дуже щільно заселена. Жителів - 16,5 млн осіб. Офіційною мовою є нідерландська, але майже кожен знає англійську і багато людей вільно володіють німецькою та французькою.

Зараз ви читаєте новину «"Якби не склала іспитів, платила б із власної кишені": українка розповіла, як навчають у Нідерландах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути