Ексклюзиви
вівторок, 19 серпня 2008 14:32

Як знайти дешеве житло у столиці: 10 способів для студента

Більшість комерційних вузів гуртожитку не надають, а винаймати квартиру може не кожен. Як же "влаштуватися" в Києві дешево і комфортно.

1. Квартира з другом

Убита 1-кімнатна квартира на околицях Києва коштує від 500 у.о. - потягнути такі гроші провінційний студент не зможе. Можна скооперуватися з іншими "бездомними": у "одиничці" розміститься 4 ліжка, що обійдеться в 125 у.о. за місяць.

2. Кімната

Кімнату можна зняти в квартирі з господинею або підселитися. Залежно від зручностей (телевізор, хороші меблі, ремонт) віддасте від 800 до 1500 грн. в місяць за одноосібне користування кімнатою. Краще знайти поряд з вузом: так ви заощадите на транспорті.

Дешевше зняти кімнату в приватному будинку - від 500 грн. (великі приватні сектори в Києві - на Нивках, Академгородку, Відрадному, Борщагівці, Троєщині). Але, швидше за все, зручності будуть у дворі.

Подобово знімати навіть найдешевшу кімнату (ми знайшли за 60 грн. в добу) невигідно: коштуватиме мінімум 1800 грн. за місяць.

Як шукати: У агентствах з нерухомості, в газетах, в Інтернеті (майже всі оголошення на сайтах - від агентств, великий успіх якщо ви потрапите на господаря). За посередництво доведеться викласти від 30-50% від вартості оренди в місяць.

Пройдіться по дворах в спальних районах (найдальші райони від центральних станцій метро "Майдан", "Хрещатик"). Розпитайте у бабусь, які сидять на лавках, хто здає кімнату.

3. Ліжко

Вас розташовують у вже заселену кімнату, де живе декілька чоловік. Підселити можуть в комуналку, кімнату, у вагончик до робочих або в кімнату в приватному будинку. Через інтернет нам вдалося знайти за 350 грн. в місяць більш менш пристойну пропозицію.

Подобово знімати ліжко обійдеться мінімум в 30 грн. в день (у кімнаті вже живуть 5 чоловік), тобто 900 грн. в міс.

Як шукати: так, як і квартиру-кімнату.

4. Чужий гуртожиток

Пробуйте щастя в "чужих" студентських гуртожитках, але не в гуртожитках відомих вузів. Там щороку збільшується число абітурієнтів за рахунок розширення факультетів, і часто своїх студентом селити нікуди. Виключенням може бути корпус, де живуть студенти, які навчаються на нерейтингових спеціальностях. Там перебору немає.

5. Дача

Це непоганий варіант для студента, який її охоронятиме. Платити доведеться тільки за електроенергію і газ (по 80-120 грн. в місяць). У обов"язки часто входить прибирання території, допомога в догляді за городом. Знайти такий "дах" вдасться перш за все за рекомендацією: незнайомого студента в приватний будинок, не дуже хочуть пускати. Але можна пробувати щастя в дачних кооперативах. Зараз - збір урожаю і легко застати господарів. Якщо вдасться справити хороше враження - буде дах над головою.

Робота з житлом

6. Студентові можна влаштуватися охоронцем (доба-три), з наданням житла. Ще підробити вдасться (1600-1800 грн. в міс.).

7. Можна влаштуватися на фірму прибиральницею і ночувати в офісі. Багато столичних офісів орендують квартири, тому там є душ.

Як шукати: У Інтернеті, на сайтах з працевлаштування, в газетах. Можна звернутися в столичні центри зайнятості, адреси яких є в довіднику Києва.

8. Ще варіант - влаштуватися прибиральницею або двірником в комунальному підприємстві. Забезпечать ліжком і зарплатою близько 1000 грн.

9. Можна "за житло" наглядати за людьми похилого віку. Цей варіант прийнятніший для дівчат - вони викликають більшу довіру. Оплачувати доведеться тільки компослуги або символічну суму - за домовленістю (100-150 грн.).

10. Санаторії, бази відпочинку

Їх дуже багато в Пущі Водиці, Ворзеле, Бучі. Але більшість з них викуплені. Тут здаються номери подобово (від 125 грн.). Але, може, вам пощастить і ви знайдете санаторій або дитячий табір, де кімнати порожні.

Куди йти не варто

Вокзали. Кімнати відпочинку здаються тільки подобово, за поганеньке місце заплатите від 70 грн. в день. Жити і прибирати там не можна - житло співробітникам не надається. А відчіпні вагони скасували років 5 тому.

Хостели. Готелі для студентів коштують від 60 грн. в добу (у кімнаті декілька чоловік, зручності на поверсі). У місяць - 1800 грн. - дорого, повідомляє Сегодня

Зараз ви читаєте новину «Як знайти дешеве житло у столиці: 10 способів для студента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути