середа, 10 серпня 2022 15:47

Як захиститися від хімічної загрози – в ДСНС дали поради

Як захиститися від хімічної загрози – в ДСНС дали поради
У першу чергу необхідно захистити органи дихання. Фото: eastnews.ua

У випадку хімічної атаки необхідно захистити органи дихання та зайти в загерметизоване приміщення.

Хімічна небезпека може статися через аварію на виробництві та атаку ракетами, що несуть в собі бойові хімічні речовини. Про це розповів директор департаменту організації заходів цивільного захисту Державної служби з надзвичайних ситуацій Віктор Вітовецький під час телемарафону.

"У разі аварії на хімічно-небезпечному об'єкті запаси хімречовин і витік можуть спричинити велику зону ураження. Перше, це залишити вулицю, зайти в приміщення й максимально його герметизувати, щоб отруйні речовини не потрапили в органи дихання", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити, якщо Росія здійснить хімічну атаку: поради від МОЗ

Пластикові вікна досить герметичні, але дверні отвори треба прокласти вологим матеріалом. Необхідно закрити димвентканали, щоб також зупинити потік повітря.

Замість протигаза можна використати ватно-марлеву пов'язку.

Основними джерелами промислового забруднення є аміак та хлор. При викиді аміаку маску можна змочити в розчині 2–5% оцтової кислоти, а у разі витоку хлору – 2–5% розчином соди.

"Основна небезпека – це органи дихання, тому перша й головна задача захистити саме їх", – підкреслив держслужбовець.

У випадку бойових дій небезпечними є фосфорні бомби.

"Небезпека фосфору – висока температура загоряння. Все те, що ви бачити в повітрі, падає на землю, і доки воно не згорить повністю, його майже неможливо загасити. Якщо попадає на людину, то опіки будуть шалені", – повідомив Вітовецький.

Існує ймовірність використання Росією бойових отруйних речовин, каже він. Захиститися від них можна так само як і від промислової хімії.

Немає сенсу розпізнавати хіматаку на запах. Це означатиме отримання смертельної дози.

"Ті, хто відчують якийсь запах, вже, на жаль, нічого не розкажуть. Бо найдрібніша концентрація отруйної речовини в повітрі для людини смертельна", – пояснив Вітовецький.

Кандидат хімічних наук Гліб Репіч пояснив, як розпізнати хімічну атаку і як від неї можна захиститися. Перший фактор – це сигнал хімічної атаки: це як сирена повітряної тривоги, тільки один гудок короткий, другий – довгий.

Другий фактор – треба розуміти, що сигнал хімічної тривоги подадуть тоді, коли вже буде виявлена хімічна атака, коли підрозділи ДСНС або військові виявлять цю атаку за допомогою газо-хімічних аналізаторів. Доставляється хімічна зброя за допомогою ракет, снарядів, і такі вибухають слабше – звук вибуху глухий і слабкий.

Зараз ви читаєте новину «Як захиститися від хімічної загрози – в ДСНС дали поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути