Ексклюзиви
пʼятниця, 15 березня 2019 19:43

Як проходитимуть вибори на антарктичній станції "Академік Вернадський"

Як проходитимуть вибори на антарктичній станції "Академік Вернадський"
Науковці на арктичній станції цікавляться кандидатами у президенти та обговорюють новини. Фото: leopolis.news

На антарктичній станції "Академік Вернадський" виборці голосуватимуть не на "живих" бюлетенях, а на роздрукованих скан-копіях. Їх науковцям надішлють з Центрального виборчого комітету.

"Голосувати на станції будуть 34 полярника - 11 членів постійної експедиції, так звані зимівники, які працюють в Антарктиді круглий рік, і 23 вчених сезонної експедиції, які прибули в кінці січня", - інформує Фокус.

"Звичайно, ми цікавимося кандидатами в президенти. Скачали з інтернет-видань окремі публікації, обговорюємо новини. Але через відсутність телебачення і перебоїв з інтернетом ми не відчуваємо того напруження передвиборних пристрастей, яким, судячи з усього, сьогодні живе Україна", - каже начальник станції Віктор Ситов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Щомісяця платимо 3,5 тисячі доларів за інтернет. Вистачає на листи і скайп" - як робиться українська наука на полюсі

Про процедуру голосування розповідає співробітниця ЦВК Валерія Савченко.

"Задовго до дня виборів ми передаємо копії паспортів полярників до ЦВК. Там фіксують список осіб, які будуть голосувати на станції, а також затверджують склад виборчої комісії. Голосування відбувається точно так само, як на звичайних виборчих ділянках. У найбільшому приміщенні станції, їдальні, встановлюють кабінки для голосування та урни. Підрахунок голосів відбувається в присутності всіх учасників експедиції. Вся процедура фіксується на відео. А протокол комісії відразу ж по інтернету відправляють ЦВК", - пояснює жінка.

6 лютого 1996 року над антарктичною станцією "Академік Вернадськи" підняли жовто-блакитний прапор. Станцію Велика Британія передала Україні.

Зараз ви читаєте новину «Як проходитимуть вибори на антарктичній станції "Академік Вернадський"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути