понеділок, 06 лютого 2023 14:25

Як припинити кричати на дітей: добірка порад для батьків

Як припинити кричати на дітей: добірка порад для батьків
Покарання - невід'ємний процес виховання дитини, але сварити потрібно правильно. Фото: pixabay.com

Покарання – невіддільний процес виховання дитини. І нерідко батьки вдаються до крику у ньому.

Важливо визнати, що ідеальних батьків не існує. Навіть найбільш люблячі мати й батько часто підвищують голос на своє чадо, пишуть "Діти в місті".

Однак просто криком ситуацію не вирішити, сварити дитину потрібно правильно.

Для початку проаналізуйте свою поведінку і з'ясуйте справжні причини крику на дитину. Якщо вони у втомі – попросіть про допомогу рідних чи друзів, найміть няню.

Важливо усвідомити, що доведеться довго та старанно вчитися контролювати власні емоції та домовлятися з дітьми.

Як припинити сварити дитину

Спосіб 1

Передусім дайте собі установку: ви більше ніколи не будете кричати на дітей. Що б діти не робили, як би не дратували та не намагалися вивести з рівноваги – ви залишитеся спокійними та врівноваженими. У стресових ситуаціях просто намагайтеся поводити себе як еталон стриманості та витримки.

Спосіб 2

Домовтеся з дитиною перестати кричати одне на одного. Нехай коли ви почнете підвищувати голос, вона буде закривати вуха, або прикривати долонькою рот. І це буде сигналом для вас, що ви перевищуєте допустимий рівень децибел. У ситуації, якщо дитина кричить на вас, робіть так само. Важливо дати зрозуміти дитині, що ви усвідомили, що кричати неправильно і намагаєтеся виправитися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як організувати дозвілля дитини під час війни, щоб вона відчувала вашу турботу: поради психологині

Спосіб 3

Попросіть близьку людину зняти вас на відео, коли ви гримаєте на дитину. Після того, як ви побачите своє обличчя, ви "гарантовано не захочете знову кричати".

Спосіб 4

Установіть чіткі правила. Дуже часто батьки зриваються, коли діти не виконують свої обов'язки, або не роблять того, про що їх попросили. Солодощі тільки після їжі, один мультик перед сном, домашнє завдання має бути зроблене до восьмої вечора тощо. Тож має бути покарання за порушення правил. Але без жодних фізичних покарань.

Коли дитина після другого вашого прохання не виконуватиме правил, ви не будете зриватися на крик. Одразу нагадаєте дитині про домовленість та застосуєте допустимі покарання. Наприклад, ніяких мультиків, вечір без гаджетів, а неприбрані іграшки можна відправити у вигнання.

Спосіб 5

Якщо ви вже дійшли до "точки кипіння" і розумієте, що через мить вибухнете – ричіть, гарчіть або тупотіть ногами. Для дитини це буде сигналом, що ви на межі й напруження спаде. Говоріть про свої емоції, але акцентуйте не на дитині, а на її поведінці або вчинку. Ще один дієвий спосіб – не підвищувати голос, а навпаки, говорити тихіше, тоді дитині, як мінімум, доведеться притихнути, щоб почути вас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як розвинути увагу у дитини: поради, які стануть у пригоді й дорослим

Накричали на дитину, бо не стрималися: що робити

Якщо ви не стрималися та накричали на дитину, пропонуємо вам зробити так:

Крок 1

Необхідно налагодити відносини з дитиною. І перше, що треба зробити — перепросити. Присядьте біля дитини так, щоб ваші очі були на одному рівні й скажіть: "Вибач, я даремно підвищив/підвищила на тебе голос. Я знаю, що це неправильно, але мене дуже розгнівав твій вчинок. Я прошу вибачення і намагатимуся виправитися і не кричати на тебе".

Крок 2

Дайте дитині час, щоб заспокоїтися та вгамуйте свої емоції. У спокійній атмосфері поясніть дитині, що саме призвело до зриву і вирішіть разом як уникати подібних ситуацій. Розкажіть дитині про свої емоції, а вона нехай розкаже про свої.

Крок 3

На цьому етапі необхідно побудувати модель поведінки у подібних ситуаціях. Можете використати один зі способів, описаний вище, а можете вигадати свій. Головне, щоб його метою було налагодження відносин та порозуміння між усіма членами родини.

Батьки б'ють дітей, бо думають, що це допоможе покращити їхню поведінку. Нове дослідження наводить докази того, що тілесні покарання не покращують поведінку дітей і навіть роблять її гіршою.

Фізичні покарання дітям від дорослих мають негативний вплив на психічний стан малечі та її поведінкові реакції в майбутньому, згідно з дослідженнями.

Зараз ви читаєте новину «Як припинити кричати на дітей: добірка порад для батьків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути