понеділок, 05 вересня 2022 00:15

Фізичні покарання лише погіршують поведінку дітей – дослідження

Фізичні покарання лише погіршують поведінку дітей – дослідження
Вчені відповіли, чому не можна бити дітей. Фото: pixabay.com

Фізичні покарання дітям від дорослих мають негативний вплив на психічний стан малечі та її поведінкові реакції в майбутньому.

Про це свідчить новий метааналіз, який охопив 68 досліджень на тему стусанів як метода виховання, пише CNN.

"Батьки б'ють дітей, бо думають, що це допоможе покращити їхню поведінку. Наше дослідження наводить переконливі докази того, що тілесні покарання не покращують поведінку дітей і навіть роблять її гіршою", – сказала співавторка дослідження Елізабет Гершофф.

У аналізі вчені розглянули дані про такі покарання, "як удари за допомогою різних предметів, удари чи ляпаси по обличчю, голові чи вухам, удари кулаком, поштовхи, кидання предметів у дитину, вимивання рота з милом, кидання на підлогу, погрози зброєю".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві подружжя роками судилося за ім'я немовляти

Деякі проаналізовані вченими дослідження вказували на те, що покарання можуть мати позитивні та негативні ефекти, але переважна кількість досліджень демонструвала лише другі.

Найбільш суттєвими виявилися свідчення зв'язку ляпасів з агресивною та антисоціальною поведінкою дітей у майбутньому, зокрема, у стінах школи. Такі висновки не залежали від статі та національності – до них дійшли автори 13 із 19 досліджень. Вчені виявили "дозозалежний зв'язок": чим частіше карали дітей, тим гірше ті поводилися з часом. Це підтвердили п'ять із семи досліджень.

Окремі дослідження показали, що вплив фізичного характеру збільшує ризик опозиційного розладу у дітей. Для нього характерні напади гніву, бажання сперечатися, погана поведінка, відмова дотримуватися правил, демонстративна непокора і мстивість. Одне з досліджень виявило, зокрема, що рукоприкладство погіршує когнітивний розвиток.

Згідно з дослідженням, на результати тілесних покарань не чинили позитивного впливу інші аспекти поведінки батьків. Їх не згладжував навіть загальний позитивний спосіб взаємини з дитиною.

Для збереження психологічного здоров'я дітей під час війни їхнім піклувальникам необхідно дотримуватися певних рекомендацій, нагадала перша леді Олена Зеленська. Дружина президента перерахувала основні рекомендації від Міністерства охорони здоров'я. Одна з них – не дивитися при дітях новини, особливо до 10 років.

Зараз ви читаєте новину «Фізичні покарання лише погіршують поведінку дітей – дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути