Ексклюзиви
четвер, 01 квітня 2021 11:20

Як правильно обрати університет - поради експерта

Як правильно обрати університет - поради експерта
віце-президент із бакалаврських програм Київської школа економіки Єгор Стадний фото: https://cdu.edu.ua/

Останні кілька місяців у більшості вищих навчальних закладів проводять Дні відчинених дверей, а також інші заходи для знайомства потенційних вступників особливостями освітнього процесу. Абітурієнти, у свою чергу, протягом лютого-травня визначаються з основними спеціальностями та університетами, куди подадуть документи для вступу.

- До 40 відсотків студентів не впевнені в тому, що правильно вчинили, обираючи університет й спеціальність, - говорить Єгор Стадний, колишній заступник міністра освіти України, віце-президент із бакалаврських програм Київської школа економіки. Він розповідає, як вдало обрати освітній заклад для навчання після школи.

Принцип має бути тільки один — ставитися до навчання у вузі як до інвестиції у своє майбутнє

За яким принципом вибирати університет чи інститут?

- Принцип має бути тільки один — ставитися до навчання у вузі як до інвестиції у своє майбутнє. Навчання в університеті може принести моральне і матеріальне благополуччя. А може забезпечити змарновані роки.

Порахуйте скільки б ви могли заробляти грошей одразу після школи, порахуйте скільки грошей піде на навчання протягом 5-6 років, скільки витратите на життя, якщо навчальний заклад знаходиться в іншому місті. Потім подивіться, скільки заробляють молоді фахівці омріяної спеціальності. Порахуйте коли окупиться навчання. Якщо це десятки років або і взагалі окупність є сумнівною, то ця інвестиція не принесе результату. Не варто туди подавати документи.

В Україні діє понад 500 вузів. Як визначитися серед них?

- Раджу керуватися 5 правилами, вони вже допомогли багатьом абітурієнтам вступити. Перш за все, викресліть із цього списку вузи, у яких є корупція. Далі розпитайте студентів тих університетів, які ви обрали, про систему навчання, викладачів. Якщо в якомусь із закладів у кількох студентів буде 4-5 викладачів, до яких вони ходять із задоволенням, а не через примус чи бали, це хороший навчальний заклад.

Потім зверніть увагу на порогові бали обраного навчального закладу чи спеціальності. Бажано, аби у вас були одногрупники із вищим рівнем знань. Ці бали можна перевірити в інтернеті під час вступної кампанії.

Краще вступити на безкоштовну форму навчання з нижчими балами одногрупників чи на платну з вищими?

- У такому разі корисніше йти на платне навчання. Краще бути найслабшим у сильній групі, ніж найсильнішим у слабкій. Сильніші в навчанні одногрупники тягтимуть вас вгору, розвиватимуть. Якщо ж більшість однолітків мають нижчі ваших бали — погано, вони тягтимуть вас до низу. Відбуватиметься деградація.

Чи варто якось перевіряти профпридатність випускників вузу?

- Так, треба. Для цього орієнтуйтеся на поради провідних компаній-роботодавців. Вони вже зробили немалий кавалок роботи, відбираючи сотнями і тисячами випускників. Це і є важлива оцінка ефективності методик навчання і підбору студентів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що мають знати батьки про процедуру зарахування до першого класу - експерт відповів на головні питання

Що ще важливо?

- У кращих навчальних закладах студентам дозволяють експерементувати й набувати необхідних навиків. Це можуть забезпечити різноманітні студентські організації, клуби, гуртки, змога організовувати інтелектуальні події. Це все дає студентам необхідні комунікаційні навички й дозволяє орієнтуватися у сучасних тенденціях. Це є моїм 5 правилом при виборі університету.

Як карантин вплинув на вибір навчального закладу?

- Одним із показників успішного і системного вузу є те, як він працює у режимі дистанційного навчання. Це теж можна дізнатися у студентів обраного вишу. Запитайте через соцмережі в них, як організоване навчання. Якщо через "вайбер", "телеграм", "месенджер", оминайте подалі такий університет. Там за рік не спромоглися запустити багатофункціональну інтернет-платформу для роботи. Відповідно можуть бути проблеми із якістю освіти й фаховим підходом до неї.

Чи варто переїжджати в інше місто задля якісної освіти? Наприклад, багато університетів зосереджені у Києві, Харкові, Одесі.

- Не завжди у великому місті дають кращу освіту. Наприклад, Київ щороку здає позиції. В столиці діє понад 30 університетів, але у всіх на слуху до 10 відомих. Є нічим не гірші пропозиції вищої освіти в Сумах, Дніпрі, Рівному, Львові, Тернополі.

Чому тоді в київські університети вступає так багато студентів із інших областей?

- Їх приваблює вищий рівень зарплатні в столиці. Але до вибору навчання в Києві варто підійти дуже зважено. Зараз місто є страшенно некомфортним для життя. І через 5 років навчання ситуація в ньому стане ще гіршою. Не виключено, що прийдеться виїхати у своє рідне місто або якесь компактніше. Та й теперішній дистанційний формат роботи може дати змогу отримувати столичні зарплати в інших регіонах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому молодших школярів треба переводити на дистанційне навчання - експерт

Як обирати закордонний університет?

- Проблема в тому, що наші абітурієнти вступають в непопулярні за кордоном вузи. Це зазвичай невеликі приватні навчальні заклади із сумнівною репутацією.

Вступайте туди, де буде жорсткий відбір. В таких закладах ще й пропонують безкоштовну форму навчання. А якщо ж вас заманюють в заклад, куди легко вступити, і всіляко переконують, що ви можете навчатися без знання мови, не подавайте туди документи. Це звичайне заробляння грошей на студентах. Ні про яку якість знань не йдеться. Без знання мови, навіть якщо це споріднена польська, отримати якісну освіту неможливо.

Є чимало оголошень про освіту за кордоном. Ці фірми допомагають оформити всі документи й супроводжують абітурієнта до поселення в гуртожиток обраного навчального закладу. Чи варто таким довіряти?

- Якщо абітурієнт дуже боїться бюрократичних оформлень документів і йому складно подати їх, то можливо, йому взагалі не варто вступати у вищий навчальний заклад. Навчання може виявитися для нього занадто складним. Не варто користуватися послугами агенцій з репетиторства для вступу в закордонні вузи. Вони працюють як агенти цих навчальних закладів, отримують від них зарплату, заманюють туди.

Юристів, фінансистів у інших країнах теж багато, а роботи для них мало

Навіщо вступають в університети в інших країнах?

- Здебільшого — це перший крок для еміграції. Ці абітурієнти розглядають в подальшому і працевлаштування в тій країні, де вирішили навчатися. У такому разі варто знайомитися із прогнозом затребуваних професій на ринку праці. Зважати на ситуацію в країні. Юристів, фінансистів у інших країнах теж багато, а роботи для них мало. Наприклад, обравши у Польщі спеціальність "міжнародні відносини" марно сподіватися, що з польського посольства братимуть на роботу саме українця, який закінчив третьорядний для них приватний університет.

Чому більшість вступає в вищі навчальні заклади, а не в училища, коледжі, технікуми?

- У нас побутує міф непрестижності робітничих спеціальностей. Хоча випускники таких закладів освіти мають нерідко вищі зарплати і стабільнішу роботу, ніж випускники вузів. І ще й вчаться всього півтора роки. Скажімо фах автослюсара, будівельника, кранівника, спеціаліста ресторанного бізнесу — це золота жила. Такі спеціалісти завжди матимуть роботу.

У чому відрізняється підхід суміжних спеціальностей в університеті й училищі?

- Спеціаліст автомобільної справи училища може обслуговувати машини, ремонтувати. Спеціаліст після університету може розробляти, проектувати. Перший матиме за життя умовно кажучи три етапи підвищення заплати — коли з помічника стане майстром, а потім коли відкриє свій бізнес. Другий може мати і 10 сходинок у кар'єрі зі збільшенням зарплати й відповідальності. Проте й пропозицій на його послуги може бути в рази менше.

4 рівні акредитації вищих навчальних закладів діє в Україні.
Вузи 1 рівня - технікуми і училища - випускають молодших спеціалістів. Коледжі 2 рівня - бакалаврів. Інститути і консерваторі належать до 3 рівня акредитації і готують спеціалістів. Вузи 4 рівня - університети та інститути, мають право готувати магістрів.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно обрати університет - поради експерта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути