вівторок, 25 жовтня 2022 23:45

Як підготуватися до вимкнення електроенергії – сім побутових порад

Як підготуватися до вимкнення електроенергії – сім побутових порад
Повербанк допоможе заряджати гаджети. Фото: pixabay.com

Віялові вимкнення світла – захід, що дозволяє знизити навантаження на електромережі і дати можливість збалансувати роботу енергосистеми.

Українців закликають знижувати споживання електроенергії, особливо в години ранкового і вечірнього піка (6:00−11:00 та 17:00 – 23:00). Про поради, як підготуватися до відключення електроенергії, повідомили НВ.

1. Підготуйте набір екстреної допомоги: ліхтарик, свічки, батарейки, павербанки, воду, їжу (що не потребує розігріву), теплі речі, корм для тварин (якщо треба).

Між свічками і ліхтариками віддайте перевагу ліхтарям – свічки можуть спричинити пожежу та не такі економні, як ліхтарі.

2. Майте альтернативні методи зарядки для ваших гаджетів, які потребують живлення (смартфон, ноутбук, ліхтарик, електронний годинник, навушники). Придбайте потужний павербанк, який зможе заряджати одночасно декілька гаджетів.

Якщо ви знаєте, що у вашому будинку точно вимкнуть світло або якщо у вас електрична плита, підготуйте термос з гарячим чаєм, бульйоном або супом.

3. Майте вдома запас продуктів, які не потребують термічної обробки і не псуються: горішки, печиво, хлібці, консерви, батончики, сушені фрукти й ягоди, консервовані соки, дитячі консерви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як економити електроенергію вдома. Сім порад

4. Якщо не буде опалення, підготуйте теплий одяг, термобілизну, ковдри.

5. Вимикайте електроприлади та інше обладнання, щоб стрибки напруги не зіпсували техніку.

Щоб захистити техніку від перепадів напруги, необхідний стабілізатор, він забезпечує постійну напругу в 220 вольт. Також можна використовувати реле, які в разі різкого перепаду просто відключають прилади.

6. Запасіться генераторами електроенергії (забезпечать постійне джерело струму, працюють на бензині) і джерелами безперебійного живлення (дозволить техніці працювати кілька годин незалежно від вимкнення).

7. Як тільки електропостачання відновиться, поповніть свій аварійний набір свіжими батарейками, продуктами і зарядіть гаджети.

25 жовтня для стабілізації роботи енергосистеми Укренерго вимушено застосувало обмеження для промислових та інших категорій споживачів у всіх регіонах України.

Українці скоротили споживання електроенергії на 5-10%. Ця цифра не враховує віялових вимкнень.

Зараз ви читаєте новину «Як підготуватися до вимкнення електроенергії – сім побутових порад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути