субота, 23 листопада 2013 14:37

Спецтема: 81-і роковини Голодомору 1932-1933 років

Як люди калічили худобу, щоб вижити під час Великого Голоду

Як люди калічили худобу, щоб вижити під час Великого Голоду

Щоб буксирні бригади в роки Голодомору 1932-1933-го залишили людям хоч якусь живність, селяни калічили худобу. Хвору скотину - могли залишити. Про це розповів учитель історії Віталій Сватковський із села Ціпки Гадяцького району Полтавщини.

"У мого прадіда корова була обпечена, обгоріла в хліву. Її не забрали. І коня теж не забрали з якихось причин. Можливо, прадід Лаврін його якимось чином "зіпсував". Він довгий час працював зі скотиною, знав як це робиться", - згадує історик.

За його словами, під ратиці свиням також заганяли камінь, коровам натирали часником вим'я, щоб пекло. І керосин під шкіру заганяли, вона починала гнити. Через певний час все гоїлося.

Голодомор – штучно створений у 1932–1933 роках більшовицьким режимом СРСР голод, від якого загинули мільйони українців. Він не був наслідком стихійного лиха, посухи або неврожаю, а став результатом навмисної політики більшовицького режиму.

Дослідники називають різні цифри загиблих під час Голодомору 1932-1933 років: 5, 7, 9 мільйонів. З урахуванням непрямих жертв - внаслідок повного фізичного виснаження, тифу, кишково-шлункових отруєнь, канібалізму, репресій, самогубств на ґрунті розладу психіки та соціального колапсу - Голодомор забрав життя понад 10 млн людей.

Повна версія інтерв'ю з Віталієм Сватковським

Зараз ви читаєте новину «Як люди калічили худобу, щоб вижити під час Великого Голоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути