Ексклюзиви
пʼятниця, 07 листопада 2008 09:46

Ахмадінеджад направив Обамі "дружні поради" від імені громадян США

Ахмадінеджад направив Обамі "дружні поради" від імені громадян США
Переможцеві президентських виборів в США Бараку Обамі слід дистанціюватися від "мілітаристської політики" і зробити вибір на користь "справедливості і дружби". Про це, як передає Newsru, мовиться у вітальному посланні, яке 44-у президентові направив президент Ірану Махмуд Ахмаді Нежад.

Спостерігачі надають особливе значення цьому жесту: останні 30 років Сполучені Штати в Ірані іменують не інакше, як "Великим Сатаною". У свою чергу, адміністрація президента Буша офіційно зарахувала Ісламську Республіку до "осі зла".

"Всі чекають, що Ви дасте ясну і чітку відповідь на вимогу світової спільноти здійснити кардинальні перетворення у внутрішній і зовнішній політиці США, - підкреслив іранський президент. - Держави всього світу, так само як і американський народ, хочуть, щоб ці зміни лягли в основу всіх Ваших програм і діяльності Вашого майбутнього уряду".

"Населення США розраховує, що Ви направите всю надану Вам владу на служіння народу, врегулювання критичної (економічної) ситуації, поважатимете права людини", - наголошується в посланні Ахмаді Нежада, текст якого розповсюдили місцеві ЗМІ. "Нації всього світу сподіваються, що Ви відкинете мілітаристську політику, засновану на окупації, силі і нав"язуванні своїй позиції, і зробите вибір на користь справедливості, дружби і невтручання у внутрішні справи держав", - мовиться в нім.

Президент Ірану також закликав майбутнього колегу "змінити відношення до прав палестинців, іракців і афганців". "Велика іранська нація вітатиме серйозні зміни в американській політиці, особливо в регіоні Близького Сходу", - завершив він.

Тегеран і Вашингтон розірвали дипвідносини після захоплення прихильниками засновника ІРІ імама Хомейні американського посольства в Ірані під час ісламської революції 1979 року. До теперішнього часу США були головними ініціаторами посилення санкцій з боку Ради Безпеки ООН відносно Ірану за його відмову припинити роботи по збагаченню урану. У свою чергу, іранські представники не раз називали дії США головною причиною відсутності безпеки в Іраку і загибелі мирних жителів.

Зараз ви читаєте новину «Ахмадінеджад направив Обамі "дружні поради" від імені громадян США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути