пʼятниця, 13 липня 2018 21:15

"Я ніколи не чула слів - філософиня, астрономиня" - дітям у Славському розповіли про гендер

У дитячому таборі "Джерела толерантності" у Славському школярам розповіли про жінок-науковців, що представляють різні етноси України.

Тема бесіди, на яку зібралося майже 100 дітей, була присвячена боротьбі із соціальними стереотипами, які й досі існують в суспільстві.

"Розуміючи традиційність та консервативність поглядів серед родин, з яких до нас приїжджають діти, важливо говорити саме на ці теми. Тому, цього року особливу увагу було приділено тематиці гендерної рівності", - каже директорка табору "Джерело толерантності" Тетяна Мураткіна.

А розповіли дітям про видатних жінок представники проекту ЛакіБукс – спільної ініціативи IT-компанії Lucky Labs з благодійним фондом "Я майбутнє України".

 

До речі, в рамках проекту незабаром побачить світ книга жінки-вченої та зірки серіалу "Теорії великого вибуху" Маїм Бялік - "Girling Up" українською мовою. Торік вона отримала статус бестселера New York Times і купу позитивних відгуків від світової літературної спільноти.

Спікер проекту та співробітник компанії Lucky Labs Ірина Ніколайчук для своїх прикладів ролі жінок-вчених у світовій історії обрала філософа і астронома Гіпатію з Греції, радіофізика Марію Склодовську-Кюрі з Польщі, біолога Наталію Мелікян із Вірменії, літературознавця Юлію Крістеву з Болгарії, кримсько-татарського мовознавиця Аділє Емірову та українського математика Марину В'язовську.

"Увага дітей чіпляється не лише за основні ідеї чи їхні відкриття, вона чи не більше фокусується на емоційних моментах життя цих жінок. Бо кожна з них долала неабиякі труднощі на шляху до успіху. Про це варто не забувати і в шкільній освіті: науковці давно мають перестати бути бронзовими пам'ятниками й портретами в рушниках", - вважає Ніколайчук.

Після лекції від дітей прозвучали десятки питань: "Я ніколи не чула таких слів - філософиня, астрономиня...вони такі гарні! А чому їх так мало вживають?", "А чому в Давній Греції дівчатам не треба було ховатися з книжками, а в Польщі - так?", "А коли жінки знову вирішили, що хочуть вчитися? Вони самі згадали, що так можна, або хтось підказав?", "І тепер жінкам все можна, да - а якщо вони, наприклад, хочуть варити борщ, з них не сміятимуться?"

 

За найкращі запитання та найточніші відповіді у вікторині, яка відбулась під час бесіди, школярі отримали книжки Аліни Штефан "Літо довжиною у ДНК", яку проект ЛакіБукс презентував на Книжковому Арсеналі цього року.

 
Зараз ви читаєте новину «"Я ніколи не чула слів - філософиня, астрономиня" - дітям у Славському розповіли про гендер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути