вівторок, 21 вересня 2010 16:29

7 людей отруїлися грибами у Києві

7 людей отруїлися грибами у Києві
За останні три доби в Києві отруїлися грибами щонайменше 7 людей.

Як повідомили у прес-службі КМДА, за даними відділення токсикології Київської міської лікарні швидкої медичної допомоги, у період з 19 по 21 вересня до реанімації лікарні після вживання грибів потрапили 7 осіб.

Відзначимо, останнім часом на столичних ринках і в переходах з"явилися лісові гриби - продають і білі, і маслюки. Фахівці не радять їх купувати.

Через спеку, яка стояла протягом липня-серпня, гриби можуть виявитися токсичними.

"Через високу температуру й незначну кількість дощів грибниця не могла рости і нормально розвиватися, - роз"яснив Борис Шейман, головний токсиколог МОЗ України. - Крім того, спекотне літо вплинуло на те, що отруїтися можна навіть їстівними грибами".

Справа в тому, що коли дощі йдуть частіше, отруйних речовин у повітрі встигає зібратися менше. Але після тривалої посухи цього року все, з чого складався міської смог - тобто вихлопні гази, продукти горіння з промпідприємств і звалищ, що горіли, - пролилося на землю з першими ж зливами і відповідно накопичилося грибами.

Без побоювання, за словами Шеймана, можна вживати тільки магазинні гриби, так як вони вирощуються промисловим способом, де для них створюють сприятливі умови, необхідний температурний режим і рівень вологості.

"Під термічним впливом гинуть тільки бактерії, а ось токсини залишаються", - зазначила Елла Вербич, головлікар СЕС Оболонського району.

Проте не всі гриби накопичують шкідливі речовини.

На думку в.о. начальника ГУ охорони здоров"я Києва Володимира Загороднього, особливу небезпеку несуть умовно їстівні гриби (дубовики, вовнянки), так як можуть, як губка, вбирати токсини. Їстівні гриби - білі, підосиновики і маслюки - стійкі до несприятливих умов, говорить Загородній.

Як повідомлялося, з початку року 107 людей отруїлися грибами в Україні, 13 з них померли.

За аналогічний період минулого року отруїлися 102 осіб, 7 з них померли. Були зафіксовані випадки отруєння їстівними грибами, але в санепідслужбі вважають, що причиною токсичності грибів у цих випадках були не погодні умови, а місце збору (поруч з трасами, хімічними комбінатами, промисловими підприємствами).

УНІАН, Газета по - киевски

Зараз ви читаєте новину «7 людей отруїлися грибами у Києві ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути