четвер, 01 липня 2010 17:56

"За дві години набрали повне відро білих і сироїжок"

Автор: фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК
  Марина Яковенко зважує пакети з сироїжками на ринку ”Привокзальний-2” у Вінниці. Каже, збирала їх поблизу залізничної станції ”Веселка”, що за 12 кілометрів від обласного центру. Кілограм грибів віддає за 8 гривень
Марина Яковенко зважує пакети з сироїжками на ринку ”Привокзальний-2” у Вінниці. Каже, збирала їх поблизу залізничної станції ”Веселка”, що за 12 кілометрів від обласного центру. Кілограм грибів віддає за 8 гривень

"Зараз грибів дуже багато, дощі пройшли, — каже вінничанка Раїса Куца, 48 років. Вона торгує на ринку Урожай лисичками. 500-грамова коробка коштує 24 грн. — Лисички в нашій місцевості рідкість. Їх можна знайти біля грабів та осик, там багато вологи. Але в основному влітку збираю бабки. Їжджу на Тиврівське шосе, за Лукою-Мелешківською (село за 3 км від Вінниці. — "ГПУ") є дубово-грабовий ліс".

Найбільше грибів Раїса назбирала тиждень тому в лісі під селом Воробіївка Немирівського району.

— Їздили вчотирьох, мали повнесенький мішок сироїжок, маремух, трохи бабок, решіток. Особливих місць там знати не треба. З якого боку не зайдеш — попадеш на грибні галявини.

Наталя Тимчук із Гнівані на Тиврівщині продає гриби на ринку Привокзальний у Вінниці. За 1 кг сироїжок просить 30 грн:

— Ходимо в Сутисківський ліс, там гарні гриби, ті місця мало хто знає. За день назбирую до 20 кілограмів.

Наталя та її чоловік прокидаються о четвертій ранку. До лісу дістаються власною машиною.

— Краще по гриби їхати раненько, тоді їх легше знаходити. Та й у лісі зранку менше грибників. Добре ходити, коли йде дощ. Тоді гриби виростають прямо на очах. Ну і знати, як шукати. Наприклад, сироїжки ростуть біля зрізаних пнів, вони розташовані ніби купками. Бабки розкидані між деревами. Треба добре придивлятися, бо їхні коричневі шляпки не завжди можна побачити. Якщо знайшов одну бабку, то проти годинникової стрілки за метр-два можна натрапити на ціле поле. Одне біля одного ростуть маремухи, їх з одного місця можна нарізати відро. Та їх не всі беруть, бо на ніжці маремуха має воротнічок. Люди бояться, що гриб отруйний, часто плутають їх із білим мухомором. Маремуха рожева з рожевими плямками на шапочці. Коли її надломати — вона не змінить колір, а мухомор темнітиме. І ніжка в маремухи груба, м"ясиста, в мухомора — тонесенька.

Якщо знайшов одну бабку, то проти годинникової стрілки за метр-два можна натрапити на ціле поле

Наталя радить збирати гриби у рукавичках, нічого не їсти в лісі. Бо якщо торкнутися отруйного гриба, а потім тією ж рукою з"їсти ягоду, можна отруїтися.

Гарні грибні місця в лісі на Калинівській трасі неподалік Хмільника.

— Особливо добре туди їхати за опеньками, — говорить Ольга Юрчук, 38 років. — Непогане місце є на в"їзді в Хмільник перед селом Гута.

Хмільничани збирають гриби біля сіл Кожухів та Березна.

— Саме добре їздити в село Чудинівці, — розказує 55-річний Олексій Марущак. — Там грибів справді багато, і це місце мало знають. У лісах під селами Лозова і Думенками трапляються білі гриби.

У Шаргородському районі біля села Покутине збирають відрами маремухи, білі гриби та бабки. А в Демидівці Тиврівського району багато печериць і сироїжок.

Вінничанин Дмитро Наріца, 72 роки, їздив по гриби в село Некрасове Вінницького району.

— Ми недовго були, поїхали тільки охотку збити, на природі побути.  За 2 години набрали повне відро білих і сироїжок. Кажуть, що багато маремух, білих і сироїжок біля другої психлікарні. Мій знайомий на Барських Дачах запримітив маленькі синюхи. То не може дочекатися, доки ті виростуть. Ходить кожного дня, заглядає, чи ніхто не зірвав.

Зараз ви читаєте новину «"За дві години набрали повне відро білих і сироїжок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути