пʼятниця, 29 березня 2019 17:29

65 справ проти корупції, які закрили, неможливо буде реанімувати

65 справ проти корупції, які закрили, неможливо буде реанімувати
Дар'я Каленюк: Конституційний суд скасував не лише статтю, а саму суть злочину незаконного збагачення. Фото: www.rbc.ua

65 кримінальних проваджень за незаконне збагачення не можна заново відкрити навіть після ухвалення нового закону.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить виконавчий директор Центру протидії корупції Дар'я Каленюк.

"Протиправні дії, вчинені до введення відповідальності за них, не можуть бути причиною для провадження. Притягти до відповідальності за корупційні злочини можна буде лише після того, як ухвалять відповідну статтю Кримінального кодексу. Тому всі згадані справи неможливо буде реанімувати.

Західні партнери дуже стурбовані через це. Можуть виникнути проблеми у співпраці з Міжнародним валютним фондом - затримка траншів або зменшення іноземних інвестицій у нашу державу", - вважає вона.

Але скасування статті про незаконне збагачення не означає, що не діють усі інші закони, наголошує Дар'я Каленюк.

"Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована прокуратура можуть і зараз розслідувати корупцію на вищих щаблях влади. Є, наприклад, статті про розкрадання коштів і легалізацію доходів, отриманих злочинним шляхом. За ними можна притягнути до відповідальності. Але для цього треба нова справа, нове розслідування", - пояснює експертка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Забракували всі законопроекти про незаконне збагачення

На її думку, Конституційний суд не зупиниться на відміні цієї статті.

"Може скасувати покарання за внесення недостовірних даних в електронні декларації. Тоді наші чиновники не будуть зобов'язані чесно розповідати про свої доходи. Українці не матимуть можливості дізнатися про факти корупції, не кажучи вже про покарання. Повернемося до часів Януковича.

Парламент зайнятий мовним питанням. Навряд буде розглядати новий проект про незаконне збагачення. Та ще й під час турбулентного виборчого сезону. Але якщо це і станеться, не факт, що новий закон ефективно працюватиме. Конституційний суд скасував не лише статтю, а саму суть злочину незаконного збагачення. Нові норми можуть також визнати неконституційними на основі попереднього рішення", - додає вона.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила 65 кримінальних проваджень, які були відкриті за статтею про незаконне збагачення. У сумі йдеться про 1,3 млрд грн, 1,1 млн дол. та 500 тис. євро.

Серед фігурантів цих справ — мер Одеси Геннадій Труханов, екс-голова Державної фіскальної служби Мирослав Продан, екс-міністр фінансів Олександр Данилюк, народні депутати Ігор Мосійчук та Володимир Новинський, керівник Радикальної партії Олег Ляшко та інші.

Зараз ви читаєте новину «65 справ проти корупції, які закрили, неможливо буде реанімувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути