понеділок, 23 березня 2020 13:08

5 змін, які стануться в Україні та світі в процесі коронавірусної кризи

5 змін, які стануться в Україні та світі в процесі коронавірусної кризи
Геннадій Друзенко виділив 5 змін в результаті коронавірусної кризи. Фото: газета "День"

Коронавірусна криза - це як смертельна хвороба. Якщо ми зберемо докупи всю свою волю, солідарність та бажання жити, в нас є шанс одужати і стати міцнішими. І для цього немає завеликої ціни. Бо альтернатива - чергова руїна, вважає правник-міжнародник Геннадій Друзенко.
Як криза, що спричинив коронавірус, вплине на світ та Україну, розповів кореспондентові Gazeta.ua. Розподіляємо ці судження по різних сферах колективного й індивідуального усвідомлення.

Державний устрій. Пандемія значно ослабить привабливість ліберальних демократій. Усе більше народів дивитимуться на Китай, як на зразок, а не на США. Глобальні й регіональні союзи та інституції переживуть або не переживуть найбільше випробування з часів Другої світової війни. Ізоляціонізм та протекціонізм ("кожен сам за себе") витіснять, як учора ще здавалося, безальтернативу глобалізацію. На частину країн чекає кардинальна архаїзація, коли базові потреби фізичного виживання надовго заступлять мрії про тривкий розвиток.

Бізнес. В економіці виграють компанії, які роблять ставку на максимальну роботизацію виробничих процесів та онлайн торгівлю. Мають розквітнути виробництво та використання дронів, що невдовзі замінять традиційних кур'єрів і листонош.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ринок смартфонів рекордно знизився через коронавірус

Свободи громадян. Уряди напевно спробують узяти під контроль інтернет та соціальні мережі. Простір людської свободи радикально зменшиться. Якщо Україна встоїть, у неї є шанс залишитись одним із небагатьох просторів свободи в авторитарному світі.

Цінність інтелекту. Значно зростуть у ціні системні знання, практичні навички й життєвий досвід. А "політологи" та "експерти з усіх питань" зникнуть як клас разом із більшістю телеканалів, які вбивають саму здатність мислити у мільйонів громадян.

Національна свідомість. Криза поставила нас перед вибором: навчитися жити власним розумом чи зникнути. Тому, сподіваюсь, українці нарешті вилікуються від хронічної хвороби меншовартості та наслідування як Росії, так і колективного Заходу. Зрозуміють, що немає універсальних рецептів прориву у світле майбутнє. Нарешті припинять свій наївний культ європоклоніння, але водночас почнуть плекати засадничі європейські цінності, які є природними та питомими для нас.

Еліта, що раптом опинилась у державі із замкнутими по периметру (наразі за винятком Білорусі) кордонами, зрештою зрозуміє, що не тільки ми, але й вони - заручники тої руїни, яку всі "реформатори" та "патріоти" залишили по собі практично в усіх сферах суспільного життя.

Прем'єр попросив українців адаптуватися до нових реалій, жертвувати звичками на деякий час, пристосовуватися до нових правил поведінки. Щодо економічних наслідків карантину, Шмигаль анонсував створення так званого Стабілізаційного фонду в Україні та розповів про низку заходів із підтримки бізнесу.

Зараз ви читаєте новину «5 змін, які стануться в Україні та світі в процесі коронавірусної кризи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути