пʼятниця, 23 квітня 2010 16:13

40 українців щодня помирають через алкоголь

40 українців щодня помирають через алкоголь

Щодня алкоголь вбиває 40 українців.

Про це у п"ятницю, 23 квітня, на прес-конференції повідомив екс-міністр охорони здоров"я України професор Микола Поліщук.

За його словами, основними причинами захворюваності і смертності в Україні є не здоровий спосіб життя, зокрема, зловживання тютюном і алкогольними напоями.

"За статистикою 2009 року, на одного українця (включаючи новонародженого і людей старшого віку) на рік припадає 82 літри спиртного (пива, вина, горілки). Якщо порівняємо зі спожитими рибою, м"ясом, салом, то цих продуктів - 82,5 кілограми на людину", - зазначив Поліщук.

Він підкреслив, що повністю підтримує дії влади, направлені на зменшення шкідливого впливу тютюну і алкоголю, а саме - збільшення акцизів на ці продукти, обмеження місць продажу, заборона на продаж неповнолітнім.

"Світовий досвід свідчить, що недоступність в ціні, можливості придбати, недоступність вживання в громадських місцях - дієві заходи. Якщо ми хочемо мати здорову націю, ми повинні це зробити", - сказав Поліщук. На його думку, надзвичайно важливе також виконання закону, який вже набув чинності, про заборону споживання алкогольних і слабкоалкогольних напоїв в громадських місцях.

А ось, як стверджує заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко, перші місяці реалізації закону про обмеження споживання і продажу пива і слабкоалкогольних напоїв виявили, що загроза підліткового алкоголізму в Україні набагато більша, ніж вважалося раніше.

"Українське суспільство поки що не зрозуміло загрозу підліткового алкоголізму в країні. Саме цим можна пояснити той факт, що, не дивлячись на ухвалення закону, не дивлячись на певну просвітницьку роботу, міліція до цих пір фіксує розпивання алкогольних напоїв на дитячих майданчиках, в парках, скверах, спортивних зонах і інших громадських місцях громадянами країни, у тому числі і неповнолітніми", - сказав віце-спікер.

В історії була вже не одна спроба подолати алкоголізм. Чого тільки вартий сухий закон від Михайла Гарбачова, коли були нещадно знищено всі виноградники.

Зараз із колишніх радянських республік найактивніше борються з пияцтвом і самогоноварінням в Білорусії. Спиртне там можна купити тільки вдень і лише в магазинах. При МВС створено спеціальну гарячу лінію. А самогонників, що сховалися в лісах, відловлюють за допомогою літака-розвідника.

Білоруси п"ють не менше, ніж, скажімо, українці - 5,5 і 6 літрів чистого спирту на рік на кожну людину. А ось росіяни примудряються випивати 18 літрів, і це критичний показник.

УНІАН, ТСН

Зараз ви читаєте новину «40 українців щодня помирають через алкоголь ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути