Ексклюзиви
середа, 22 листопада 2017 20:24

4% молоді збираються в політику - опитування

4% молоді збираються в політику - опитування
95% української молоді чітко усвідомлюють себе українцями за національністю. Фото: kyivcity.travel

Молоді українці не бачать серед представників влади політиків, які могли б відстоювати їхні інтереси.

22 листопада оприлюднили результати масштабного соціологічного опитування "Українське покоління Z", проведеного за ініціативи Центру "Нова Європа" та Фонду ім. Фрідріха Еберта.

Було опитано 2 тисячі людей від 14 до 29 років в усіх районах України, окрім окупованих.

Як виявилося за результатами, українська молодь здебільшого аполітична.

65% опитаних взагалі не цікавляться політикою. І тільки 5% відповіли, що дуже зацікавлені в політичних процесах. Половина критично ставиться і не довіряє нашій сьогоднішній політичній еліті.

Лише 7% вважають, що інтереси молоді представлені в українській політиці на достатньому рівні. Але йти в політику молоді люди не планують. Лише 4% респондентів висловили бажання займатися політичною діяльністю.

"Це дуже свіжа та актуальна проблема, - вважає засновник громадської організації Соціально-демократичної платформи, яка приймала участь в проведенні опитування, Богдан Ференс. - Молоді українці взагалі не цікавляться політикою, тому що не бачать серед представників влади осіб, які могли б в перспективі відстоювати їх позиції. А урядовці ж навпаки не будуть робити ставку на молодь як на вдалий електорат. Адже молоді малоактивні. Лише 45% наших опитуваних з правом голосу реалізували його на минулих парламентських виборах. Урядовці будуть кричати про пенсії і субсидії, бо бабусі є більш політично активними, як би дивно це не звучало. Замкнене коло".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фотографи з Німеччини випустили книгу про українські дискотеки

Згідно з дослідженням 70 % молоді очікують від уряду боротьби з корупцією,

68 % - економічного зростання,

66% - скорочення безробіття.

Абсолютна більшість респондентів вважає, що Україні варто вступити в ЄС. Але серед молоді є і євпроскептицизм. Лише 29% довіряють ЄС.

Більшість української молоді вважає, що Україна знаходиться з Росією у стані війни та підтримують санкції проти держави-агресора. Більше половини опитуваних вважають, що конфлікт може бути вирішеним тільки в разі повного повернення усіх окупованих територій. Але тут є і певні регіональні особливості. Наприклад 58% респондентів зі східних регіонів не змогли дати чітку відповідь на запитання, хто несе відповідальність за збройний конфлікт на Донбасі. Але є ті, хто таки відповів, набагато частіше називали винною Росію. 95% української молоді чітко усвідомлюють себе українцями за національністю.

"Молодь — основа майбутнього української нації. Вона буде розвивати нашу країну. Треба розуміти молодіжні проблеми, потреби, пріоритети. Наше молоде покоління розгублене, але не загублене, дезорієнтоване, але максимально потенційне" - заявив Павло Булгак, радник міністра молоді і спорту України, коментуючи результати дослідження.

Gazeta.ua підготувала топ-8 справ, які повинен встигнути зробити кожен студент: наробити дурниць, закохатися і пожити у гуртожитку.

Зараз ви читаєте новину «4% молоді збираються в політику - опитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути