Ексклюзиви
середа, 17 серпня 2022 05:05

17 серпня вшановують святих, яким моляться про сон

17 серпня вшановують святих, яким моляться про сон
17 серпня моляться семи отрокам ефеським. їх вважають покровителям людей, які погано сплять. Фото: crkvenikalendar.com

За православним календарем, 17 серпня вшановують пам'ять семи сім воїнів-отроків ефеських: Максиміліана, Ямвлиха, Мартиніана, Іоанна, Дионисія, Ексакустодіана (Костянтина) та Антоніна.

Жили в середині III століття в місті Ефесі. Максиміліан був сином градоначальника, інші юнаки були також зі знатних родин. З юних літ сповідували християнство.

Відмовившись підкоритися наказу імператора Декія принесту жертву язичницьким богам, юнаки сховалися в печері гори Охлон. Однак, гонителі християн знайшли їх і замурували в печері заживо. Щоб донести до нащадків мученицький подвиг юнаків, один чоловік вклав серед каміння свинцеві таблички з іменами та коротким переказом подій. Та замість смерті Господь навів на отроків чудесний сон.

Юнаки пробули в печері понад 170 років. Потім випадково були відкриті: замість кісток люди, що розкопали вхід, знайшли живими в нетленному одязі сімох отроків, що пробудилися від чудесного свого сну. Розповівши про себе і свої муки, на очах у всіх юнаки схилили голови на землю та знову заснули. Цього разу - до всезагального воскресіння. Це диво засвідчили у V столітті.

До покровительства сімох праведних отроків звертаються хворі, що змучені довгим безсонням. А також батьки, що моляться про своїх дітей, які погано засинають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковне свято 16 серпня: кому сьогодні моляться

Також сьогодні згадують преподобномученицю Ію (Євдокію). Свята мучениця Ія була серед дев'яти тисяч християн. що їх узяв у полон перський цар Сапор II. Полонянку доправили до перського міста Візада. Начальник перських волхвів примушував святу до зречення від Христа, але вона залишилася непохитною і була віддана катуванням. Потім її кинули в темницю і після повторних тортур обезголовили.

17 серпня також молитовно вшановують пам'ять мученика Єлевферія, куликуларія Візантійського; мученика Косми Айтолійського; румунського святителя Йосифа Нового; преподобного Михайла (Жука), ієромонаха; мучеників Симеона та Дмитрія (Воробйових).

Зараз ви читаєте новину «17 серпня вшановують святих, яким моляться про сон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути