Ексклюзиви
вівторок, 16 серпня 2022 05:05

Церковне свято 16 серпня: кому сьогодні моляться

Церковне свято 16 серпня: кому сьогодні моляться
16 серпня православна церква згадує преподобних Ісаакія, Далмата та Фавсту, а також Новгородського чудотворця Антонія Римлянина. Фото: unsplash.com

За православним календарем 16 серпня відзначають день пам'яті преподобних Ісаакія, Далмата і Фавста.

Преподобний Ісаакій жив у IV столітті, був родом з Сирії. Трудився в пустелі, здійснюючи подвиги посту і молитви і зберігаючи в чистоті вчення апостольське. Так тривало багато років, допоки не почув голос із небес, що звелів йому вирушити в Константинополь. Прибувши туди, святий застав столицю охопленою єрессю аріанства, прихильником якої був імператор Валент.

У цей час Візантійській імперії загрожували готи. Коли імператор Валент виходив на чолі війська на битву з готами, преподобний, звернувшись до імператора, голосно вигукнув: "Цар, відкрий храми православним, і тоді Господь допоможе тобі!". Святий оголосив пророцтво, згідно з яким якщо імператор не відкриє православні храми, його армієя зазнає поразки а сам він загине у вогні. Та імператор не дослухався, наказав схопити Ісаакія і тримати в ув'язненні до свого повернення.

Скоро збулося пророцтво святого Ісаакія: армія Валента була розбита готами. Імператор, рятуючись утечею, згорів в дерев'яній коморі, підпаленій переслідувачами.

Коли звістка про загибель імператора дійшло до Константинополя, преподобного Ісаакія звільнили і стали вшановувати як пророка Божого. Новообраний на престол цар Феодосій Великий з вигнав з Константинополя ариан, повернув храми православним і скликав Другий Вселенський Собор.

Ісаакій оселився в келії, яку для нього збудували за межею міста. Святий завжди прагнув допомагати бідним, і якщо хтось, зустрівши його на дорозі, просив милостиню, то він знімав з себе плащ і віддавав жебракові. Якщо Ісаакій повертався з міста, а ворота вже були закриті, то після молитви і хресного знамення святого вони завжди чудесним чином відкривалися.

Згодом навколо келії Ісаакія заснували монастир, названий Далматським, що вважався найдавнішим в Константинополі. Там святий прожив до кінця своїх днів. Відчувши наближення смерті, преподобний Ісаакій скликав учнів, наставляв їх у правій вірі і вибрав серед них одного, на ім'я Далмат, якого призначив своїм наступником.

Преподобний Далмат був ревним поборником православної віри на III Вселенському Соборі в Ефесі (431), що засудив єресь Несторія. Після Собору святих отців звели преподобного Далмата в сан архімандрита Далматської обителі, в якій він і помер дев'яносторічним старцем у V столітті - після 446 року. Про преподобного Фавсту відомо, що він, як і батько, був великим аскетом і з чернечих подвигів особливо відзначився в пості. Після смерті батька преподобний Фавст став ігуменом обителі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковне свято 15 серпня. Що сьогодні не можна робити

Преподобний Косма пустельник жив у VI столітті в Фаранській пустелі, що в Палестині. Був суворим постником, твердим охоронцем православної віри і догматів церковних, глибоко знав Святе Письмо і твори отців Церкви.

Свята праведна Саломія - дочка святого праведного Йосифа Обручника, дружина Якова Заведея, мати святих апостолів Іоанна Богослова і Якова. Була присутня при розп'ятті й похованні Ісуса Христа, а також - серед мироносиць, що ранком прийшли до труни намастити тіло Христове. Про неї є згадки в Євангеліях від Матвія та від Марка.

Коли Ісус Христос на шляху до Єрусалиму вчив учнів своїх про майбутні його страждання, хресну смерть і воскресіння, до нього приступила Саломія зі своїми двома синами і просила обіцяти їм особливу милість. Вона просила, щоб в Царстві Своєму він посадив одного з них по праву руку , а іншого - по ліву. Після обурення інших апостолів Христос роз'яснив їм справжнє значення Царства Небесного, абсолютно відмінного від царства світу цього.

Сьогодні віряни православного східного обряду також згадують Новгородського чудотворця - преподобного Антонія Римлянина, що упокоївся в XII столітті.

16 серпня також молитовно вшановують пам'ять мученика Раждена, перса, що постраждав за віру в V столітті; преподобного Іоанна, ігумена острова Паталарій; святого Феоктиста, чудотворця Оптиматонського; святителя Акакія, єпископа Рептинського; священномученика диякона В'ячеслава (Луканіна), застреленого червоноармійцями у 1918 році; священномученика ієрея Миколу (Померанцева), що помер у радянському виправному таборі у 1938 році.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 16 серпня: кому сьогодні моляться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути