Ексклюзиви
середа, 14 травня 2008 10:50

Головна кіноподія року починається сьогодні у Каннах

14 травня у Франції стартує головний європейський кінофорум - Канський кінофестиваль. 22 фільми будуть боротися за головну нагороду - Золоту пальмову гілку. Україна і Росія відкриють свої перші в історії фестивалю павільйони.

Українська сторона планує провести широку програму заходів. Зокрема, буде продемонстровано шість художніх фільмів - "Кастинг" Олександра Шапіро, "Ілюзія страху" Олександра Кирієнка, "Сафо" Роберта Кромбі, "Богдан Зиновій Хмельницький" Миколи Мащенка, "Прикольна казка" Романа Ширмана і "Владика Андрій" Олеся Янчука.

Також передбачені презентації, присвячені, зокрема, ювілею Кіностудії імені Довженка, Одеській кіностудії і кіностудії "Ялта Фільм", а також представленню нових проектів - "Пригоди бравого солдата Швейка" Ріната Газізова, "Дау" Іллі Хржановського, "Микита Кожум"яка" Михайла Кострова, "Будинок з вежею" Єви Нейман і "Тринадцять місяців" Іллі Ноябрьова.

Крім того, удруге на кінофестивалі Канна буде представлений Київський міжнародний кінофестиваль "Молодість".

Центральним заходом роботи української делегації на Міжнародному кінофестивалі Канна стане прийом-презентація вітчизняного кіно на набережній Круазетт. Очікується, що урочистий прийом відвідають більше 300 учасників фестивалю Канн - режисерів, продюсерів, кінозірок і журналістів.

На думку критиків, один з головних претендентів на Золоту пальмову гілку - є режисер Клінт Іствуд, автор фільму "Підміна", головну роль у якому зіграла Анджеліна Джолі.

Головною подією позаконкурсної програми стане світова прем"єра 18 травня блокбастера Стівена Спілберга "Індіана Джонс і Королівство кришталевого черепа" - четверта частина серіалу про пригоди археолога. Крім того, поза конкурсом буде представлений еротичний фільм Вуді Аллена "Вікі Крістіна Барселона", зйомки якого проходили в Іспанії. У ролях - Хав"єр Бардем, Скарлет Йохансон і Пенелопа Крус.

Журі, у яке входять Наталі Портман і режисер Альфонсо Куарон, очолює знаменитий американський актор і режисер Шон Пенн. Вручати головну нагороду Золоту пальмову гілку буде Роберт де Ніро.

Набережну Круазетт відвідають не тільки кінозірки, але і легенди спорту - аргентинський футболіст Дієго Марадона і боксер Майк Тайсон. Режисер Емір Кстуриця представить у Каннах документальний фільм про Марадону, а Джеймс Тобак - про Тайсона.

Каннський фестиваль - щорічний кінофестиваль, який проходить у французькому місті Канни (Cannes) з 1946 року. Перший фестиваль повинен був відбутися в 1939 році, але Друга Світова війна порушила плани організаторів.

Каннський фестиваль - це нагородження як відомих, так і кінематографістів-початківців. Журі Каннського фестивалю відбирають з 122 кандидатів до 12 лауреатів, які пізніше розміщуються в Парижі і протягом 4-х з половиною місяців знімають короткометражні фільми.

Для участі в конкурсі необхідно надати жюрі заяву з анкетою, сценарій майбутнього фільму або чорновий варіант повнометражного фільму. Фільми на всіх мовах, окрім французької та англійської, повинні супроводжуватися субтитрами.

Журі, яке ухвалює остаточне рішення, складається з п"яти осіб. Воно розглядає анкети лауреатів, їх короткометражні і повнометражні фільми, проект, виконаний в Резиденції і мотивацію участі в конкурсі. Рішення ухвалюється голосуванням.

На Каннському фестивалі вручаються нагороди:
- Золота пальмова гілка
- Гран-прі, або Великий приз
- Нагорода журі
- Нагорода за кращу постановку
- Нагорода за кращий сценарій
- Нагорода за кращу жіночу роль
- Нагорода за кращу чоловічу роль
- Спеціальна нагорода
- Премія за художній внесок

Золоту пальмову гілку двічі отримували тільки чотири режисери - Френсіс Форд Коппола (США), Білі Аугуст (Данія), Емір Кустуріца (Сербія), і Сехей Імамура (Японія).

За матеріалами Корреспондент.net, Newsru.ua
Зараз ви читаєте новину « Головна кіноподія року починається сьогодні у Каннах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути