пʼятниця, 30 вересня 2011 17:06

Рош-га-Шана в Умані святкують 26 тисяч хасидів
16

Фото: Фото: Ірина ПАТЛАТЮК

Учора в місті Умань на Черкащині паломники хасиди почали святкувати юдейський новий рік – Рош-га-Шана. У цьому році поклонитись могилі хасидського святого цадика Нахмана до Умані приїхала рекордна кількість паломників – 26 038. Масові святкування триватимуть сьогодні до сходу першої зірки, після сходу – почнеться шабат і тоді хасиди розійдуться по домівках.

У четвер паломники почали молитися з шостої ранку. Частина хасидів молилася в синагозі, частина – на могилі рабі Нахмана. Хто не вмістився, молився надворі. Незважаючи на дощ, хасиди були надворі без парасоль. Дехто намагався сховатись під навіси магазинчиків та кіосків. Хутряні шапки та капелюхи паломники ховали від дощу в пакети для сміття і так ходили під дощем. У дні святкування їм не можна нічого купувати, тому купити дощовики чи парасолі вони не могли.

Молитва закінчилася в обід. Після неї прочани розійшлися обідати, хто в безкоштовні їдальні, хто додому. Крім того, в ці дні паломникам не можна нічого робити – ні готувати, ні прибирати. Їжу вони готують напередодні святкування, частину везуть готовою з Ізраїлю.

Сміття не викидають, тому квартири всі завалені відходами. Брудно і в самому районі паломництва. Попри те, що сміттєвози постійно вивозять сміття, контейнери заповнюються з рекордною швидкістю. Надвечір усі паломники зійшлися до ставка поблизу заводу "Мегомметр". За обрядом, вони мають тут помитись і скинути всі гріхи. Після двогодинних молитов біля ставу паломники починають співати та танцювати групами. Найпопулярніша пісня "Умань, Умань, Рош-га-Шана". Після чого розходяться хто молитись додому, хто до могили рабі, а хто вечеряти.

Сьогодні святкування продовжується. Паломники танцюють і співають на вулиці Пушкіна. Співають самі, жодний програвач не ввімкнений.


Зараз ви читаєте новину «Рош-га-Шана в Умані святкують 26 тисяч хасидів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути