пʼятниця, 22 листопада 2013 12:11
Левко Лук'яненко
Левко Лук'яненко
Громадський діяч, колишній народний депутат України. Багатолітній в'язень радянських тюрем і таборів. Письменник

"Помаранчева революція пробудила патріотизм"

22 листопада на Майдані Незалежності відбудуться заходи з нагоди відзначення Дня Свободи, дев'ятої річниці Помаранчевої революції та третьої річниці Податкового Майдану. Помаранчева революція почалася 22 листопада 2004, як реакція на масові фальсифікації, що вплинули на результат виборів.

Помаранчева революція відіграла величезну роль в історії країни. Згадаймо, президентство Кучми пов'язане із розпродажем державних підприємств, заводів, з їх руйнацією. Саме тоді виявилися банди, клани. З часом невдоволення людей зростало, бо коли Кучма став вдруге президентом, то він навіть запровадив бандитську систему керівництва Україною.

Ненависть до нього настільки скипіла в людях, що вони не в змозі були терпіти того. Людей охопила велика надія про великі зміни і про те, що Україна стане українською. Люди на Європейській площі вперше зрозуміли, що вони українці по справжньому. Ідея України почала гріти їхнє серце, тому це був величезний спалах. Помаранчева революція пробудила патріотизм, віру українців про те, що ми збудуємо велику і сильну державу.

Ющенко йшов на вибори з програмою "10 кроків на зустріч людям". У ній першим пунктом було написано, що бандити будуть сидіти в тюрмах. І коли він став президентом завдяки підтримці суспільства, то він не виконав своєї обіцянки. Люди це побачили, що і призвело до розчарування.

Зараз перед Україною постало багато питань, зокрема перед проблемою, що влада від 2010 року належить злодійській банді. Партія регіонів - непатріотична і не дбає про Україну, розкрадаючи половину бюджету. Вони не хочуть служити Україні, а лише поводять себе як експлуататори. "Регіонали" не поводять себе як сини цієї землі.

Зараз Україна має підписати Угоду про асоціацію з Європейським Союзом. Добре, що ті, хто виступав проти цього із провладної верхівки вже трохи змінили думку, бо був наказ верхівки. Погано, що за останній місяць у Януковича певно з'явилися сумніви з приводу цього. Він не хоче випускати колишнього прем'єра Юлію Тимошенко, тому і перекинув цю відповідальність на парламент, який заплутався в юридичній казуїстиці.

Але цікаво, що у президента був набагато цікавіший і простіший спосіб. Я сам працював головою комісії з помилування при президентові Вікторі Ющенкові. І знаю, що рішення про помилування може прийняти президент. Бо глава держави за Конституцією має право на це. А не робить через вагання. Не знає Янукович як має бути, а це відкладає слід на Україну, особливо в контексті її міжнародного життя.

Окрім того, зовнішня політика зараз невизначена: то кидається до Путіна, і не знає що там робити, то до Європи, але ж із тим доведеться запроваджувати законність і справедливість. Що обмежить його повноваження та його "Сім'ї".

Але найсерйозніший виклик України в тому, що влада довела економіку до ручки. Вона не працює, а треба платити заробітні плати, пенсій. І тут вже постає питання: "Як дожити до 2015 року?". Тобто, щоби вийти із кризи треба десь дістати гроші. Все можливо, що остання зустріч Януковича із Путіним свідчить про певну фінансову домовленість.

По суті, він зараз між двома вогнями. Взяти в Путіна гроші - попасти в залежність від Росії. А щоби наближатись до Європою необхідно вирішити питання Тимошенко.

Саме тому в українців настрої одні - всі чекають на Угоду, і закликають до цього. На 22 листопада ветерани Помаранчевої закликали всіх громадян України, хто відчуває відповідальність за долю нації, вийти на дев'яту річницю революції та знову показати свої сили. Ми - європейська країна, тому треба зробити все, щоби вона обрала необхідний курс.

Зараз ви читаєте новину «"Помаранчева революція пробудила патріотизм"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути