вівторок, 11 травня 2021 09:51

Жаби, молюски, метелики: чоловік 40 років збирає зоологічну колекцію
5

Колекціонер збирає експонати ще з дитинства
Фото: Фото надав Павло Войтко
Колекціонер збирає експонати ще з дитинства
Колекціонер збирає експонати ще з дитинства
Колекціонер збирає експонати ще з дитинства
Колекціонер збирає експонати ще з дитинства

Павло Войтко із селища Турійськ на Волині зібрав унікальну зоологічну колекцію - комахи, птахи, риби, змії, ящірки, жаби, молюски, закам'янілі породи й інше.

Чоловік колекціонує експонати понад 40 років, почав ще в дитинстві. Він розповів для Gazeta.ua, з чого все почалося.

"Кожна знахідка має історію та унікальність. Люблю це все, воно важливе, бо прийшло до мене за певних обставин. Колекцію почав формувати у 5 років. Збирав листочки й сушив. Перший експонат - метелик білан капустяний. Батьки насварили за те, що зловив його, сказали, що нищу природу. Постійно були на шляху якісь перешкоди. Робив перерви в колекціонуванні на армію, створював сім'ю", - розповідає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені знайшли останки крихітного динозавра завбільшки з колібрі

Колекціонер зберігає експонати у приміщенні, що купив для бізнесу. Скільки їх невідомо, тому що рахунок постійно змінюється.

"У мене більш як 50 етимологічних коробок комах завбільшки 40 на 50. Спочатку займався лише комахами з науковою метою, але цього не розповідав. Якось вчителька сина попросила показати дітям. Погодився і побачив їхню вражаючу реакцію. Тоді я щось докупив, аби їм було ще цікавіше. Так почали приходити місцеві школи. За це ніяких грошей не беру".

Павло Войтко отримує нові експонати постійно, обмінюються з однодумцями по всій Україні.

"Багато матеріалу зберігається на ватних матрасиках. Його ще не опрацювали науковці, які досліджують мою колекцію. Я збираю певну групу комах і відправляю фото фахівцю, який саме нею займається. Він визначає та ідентифікує це. Тоді роблю етикетки і розставляю в колекцію. Ще є багато матеріалів, наприклад, група жуків, для яких в Україні немає спеціаліста. Їх тисячі й досі не опрацьовані".

Країни-члени Європейського Союзу схвалили пропозицію Європейської комісії визнати висушених борошняних черв'яків - личинок хрущака борошняного - як нову їжу. Після незначних законодавчих змін їжа з цими комахами з'явиться в продажу.

Зараз ви читаєте новину «Жаби, молюски, метелики: чоловік 40 років збирає зоологічну колекцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути