середа, 05 травня 2021 04:19

Євросоюз вперше дозволив вживати в їжу комах

Євросоюз вперше дозволив вживати в їжу комах
Євросоюз дозволив вживати в їжу черв'яків. Фото: Сегодня

Країни-члени Європейського Союзу схвалили пропозицію Європейської комісії визнати висушених борошняних черв'яків — личинок хрущака борошняного — як нову їжу.

Після незначних законодавчих змін їжа з цими комахами з'явиться в продажу, повідомляє Європейська комісія.

Свою пропозицію Єврокомісія ґрунтувала на висновку Європейського агентства з безпечності продуктів харчування, яке те підготувало в листопаді 2020 року. Там визнали безпечним вживання в їжу висушеної личинки комахи Tenebrio molitor, відомої як хрущак борошняний.

Загалом личинка хрущака борошняного "безпечна для вживання в їжу", ідеться у висновку агентства. Водночас там застерігають щодо можливих алергічних реакцій на білки тваринного походження або інші речовини, що можуть міститися в черв'яках, як-от глютен.

Наразі Європейське агентство з безпечності продуктів харчування розглядає ще 11 заявок на схвалення нової їжі — йдеться про, наприклад, їстівних комах (зокрема цвіркунів і сарану) та їжу з трав і водоростей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені виявили у випічці причину безсоння

Наразі ринок їстівних комах у Євросоюзі невеликий, але після першого в історії блоку схвалення комах у їжу він може зрости. Одне з досліджень у 2020 році прогнозувало, що глобальний ринок їстівних комах може становити 4,6 мільярда доларів до 2027-го.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз вперше дозволив вживати в їжу комах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути