Ексклюзиви
вівторок, 27 квітня 2021 11:40

Український майстер встановив одразу два світові рекорди
6

17 квітня Анатолій Бойко встановив два світових рекорди - в шкаралупі курячого яйця просверлив понад 33 тисячі отворів і майже 53 тисячі  - в шкаралупі гусячого.  Керівниця Національного реєстру рекордів Лана Вєтрова і Анатолій Бойко тримають сертифікати про рекорди
Фото: надане Анатолієм Бойком
За унікальні вміння  Анатолія Бойка називають волинським Фаберже
Анатолій Бойко є триразовим світовим рекордсменом. 17 квітня він  встановив два світових рекорди - в шкаралупі курячого яйця просверлив понад 33 тисячі отворів і майже 53 тисячі  - в шкаралупі гусячого
Експерти Національного реєстру рекордів назвали вироби Анатолія Бойка «роботою за межею можливого»
За унікальні вміння  Анатолія Бойка називають волинським Фаберже

17 квітня заслужений майстер народної творчості України Анатолій Бойко з Володимир-Волинського встановив два світових рекорди - у шкаралупі курячого яйця просвердлив 33 436 отворів і 52 754 отвори - у шкаралупі гусячого яйця.

15 років тому Анатолій Ігорьович зайнявся писанкарством, вивчив усі його стилі.

"Не хотів зупинятися на досягнутому. Адже який би візерунок не придумали, уже щось подібне є. Лише майстер відрізнить, а для пересічної людини воно ідентичне. Тоді зайнявся різьбленням на яєчній шкаралупі. Дізнався, що у світі таких майстрів багато, а в Україні - обмаль. Розробив свій власний стиль - оздоблення яєчної шкаралупи металом і камінням, використовуючи різьблення. Для цього треба мати художнє бачення виробу й добре відчувати шкаралупу в руках, щоб знати, де можна сильніше натиснути. Проте без помилок не буває. Часом шкаралупи луснуть. Якщо взяти всі яйця, які луснули, то можна було б нагодувати роту солдатів", - розповів майстер кореспонденту Gazeta.ua.

Автор: надане Анатолієм Бойком
  За унікальні вміння  Анатолія Бойка називають волинським Фаберже
За унікальні вміння Анатолія Бойка називають волинським Фаберже

Вироби з яєчної шкаралупи, оздоблені металом і напівдорогоцінним камінням, Бойко продає. Вартість стартує від 3 тис. грн.

"Ми з того живемо. Покупцям надаю сертифікати, там є мій код від усесвітньої спілки художників і резолюція англійською мовою, де вказано, що це авторський виріб. Також додається мінікопія рекорду", - поділився Анатолій Ігорьович.

Свій перший світовий рекорд Бойко встановив минулого року в номінації "Перша у світі авторська колекція з яєчної шкаралупи, оздоблена металом".

Автор: надане Анатолієм Бойком
  За унікальні вміння  Анатолія Бойка називають волинським Фаберже
За унікальні вміння Анатолія Бойка називають волинським Фаберже

За унікальні вміння місцеві називають Анатолія Бойка волинським Фаберже. На початку цього року він здивував світових майстрів, просвердливши в шкаралупі гусячого яйця майже 53 тис. отворів, діаметр кожного – 0,2 мм, а відстань між ними не ширша за нитку.

"Коли ця робота була готова, зважився на ще один експеримент. У цій же техніці виконав виріб зі шкаралупи курячого яйця. У ній просвердлив 33 436 отвори, діаметром із людську волосину. На шкаралупі зобразив трипільські символи - усевидне око, мати-берегиню, знак нескінченності. На обох виробах вибив свій підпис", - розповів Анатолій Ігорьович.

Роботу в такій самій техніці виконав майстер із Боснії - він просвердлив у шкаралупі курячого яйця понад 14 тис. отворів. Але український митець його перевершив.

"Зі свердлами для роботи була проблема. Знайшов лише одну фірму, яка цим займається. Це японський виробник, що випускає мініатюрні свердла для нанотехнологій. Вони дуже тонкі й крихкі, найменша похибка - і ламаються. загалом використав майже сотню свердел, але свого досяг".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Писанка за 162 тис. грн: канадський монетний двір презентував золоту монету

Анатолій Бойко працює в спеціальних окулярах. Вони мають підсвічення, п'ятикратне збільшення, скло на них регулюється.

"Щодо інтенсивності праці, то теж було по-різному. Оскільки гострота мого зору часто змінюється, тому й результат роботи щодня відрізнявся. Бувало, 100 отворів просвердлював за 3 години, а іноді за цей час - 500. Загалом над виробом зі шкаралупи курячого яйця працював місяць", - зізнався волинський Фаберже.

Експерти Національного реєстру рекордів назвали вироби Бойка "роботою за межею можливого". Вони тиждень рахували отвори на обох виробах. Для цього Анатолій Ігорьович надіслав їм фотографії, зроблені з 12 ракурсів. Кожна сторона мала особливу позначку, щоб не переплутали. Фахівці ділили зображення на сегменти та вручну лічили кожен отвір.

Автор: надане Анатолієм Бойком
  Експерти Національного реєстру рекордів назвали вироби Анатолія Бойка «роботою за межею можливого»
Експерти Національного реєстру рекордів назвали вироби Анатолія Бойка «роботою за межею можливого»

"Є задуми й грандіозні плани. Якщо дістану надпотужні свердла, то в гусячому яйці цілком реально просвердлити 80 тисяч отворів. Дуже тішить, що маю учнів. Минулого року п'ятеро студентів переймали мої вміння, але у зв'язку з карантином заняття зупинилися. Також проводжу майстер-класи у своїй майстерні", - додав Бойко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бетмен і великодні кролики: майстриня створює казкові імбирні пряники

Заслужений майстер народної творчості України Анатолій Бойко з Володимир-Волинського володіє 17 мистецькими техніками, три з яких є його авторськими. Бойко є триразовим світовим рекордсменом.

Зараз ви читаєте новину «Український майстер встановив одразу два світові рекорди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути