четвер, 11 березня 2021 08:54

Покажіть це тим, хто ностальгує за СРСР - заборонені фото
23

Фотопідбірка заборонених в СРСР документальних знімків звичайного радянського життя може шокувати людей, які виросли в інші часи чи в іншій країні. Тотальна убогість та існування на межі виживання "на завдяки, а всупереч" - це те, що насправді характеризує життя радянських людей.

Фотобідбірку, що ілюструє справжнє життя в СРСР 1980-х років, публікує mirovich.media.

Продаж баранячих кісток. Вулиця Віри Соломіної, Новокузнецьк, 1980-ті роки
Фото: mirovich.media
"Черга за лікеро-горілчаними виробами". В залежності від контингенту в місті, винні магазини могли мати вітрини, або - вхід заварювали решіткою з міцної арматури і продавали товар через невелике віконце
"Найкраща медицина - в СРСР".  Жінка після пологів лежить на каталці в коридорі відділення зі стаканом "цілющого кефіру" в руках. 1981 рік.
"Слава Родінє". Черга до гастроному, щоб купити банальних харчів
"Ах, які натуральні і смачні продукти були в СРСР". Жінка у дворі радянської багатоповерхівки на вогнищі обпалює пір'я на магазинній тушці худосочної курки, яку називали "синім птахом" 1980-і роки

Кадри, представлені в добірці, зроблені фотографами Володимиром Воробйовим і Володимиром Соколаєвим.

І Воробйов, і Соколаєв працювали звичайними радянськими фотографами. В робочий час знімали передовиків виробництва, радянські свята чи роботу роторної жатки для місцевої преси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Селяни з товаром та вози - як виглядало українське місто перед розвалом СРСР

Та час від часу робили світлини, так би мовити, "для себе". Та життя, відображене на цих знімках, разюче відрізнялася від того, що публікувала радянська преса.

Тож не дивно, що більшість цих знімків в СРСР були заборонені - їх не можна було ніде опублікувати, а сам факт фотографування подібних сюжетів міг зацікавити міліцію або спецслужби. Надалі фотографа могли позбавити роботи за "очорнення радянської дійсності" - хоча він лише знімав все, що бачив навколо.

Фотограф Артур Бондар знайшов сімейний фотоархів людей, які в період Другої світової війни жили на території Австрії. Вона після аншлюсу стала частиною Третього рейху.

Зараз ви читаєте новину «Покажіть це тим, хто ностальгує за СРСР - заборонені фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути