Ексклюзиви
субота, 30 грудня 2017 18:30

Звинувачували у тероризмі і шпигунстві - оприлюднили список політв'язнів Кремля 2017 року

Звинувачували у тероризмі і шпигунстві - оприлюднили список політв'язнів Кремля 2017 року
До 12 років колонії суворого режиму засудили 61-річного Олексія Сизоновича. Фото: Центр журналистских расследований

27 грудня відбувся обмін полоненими за формулою "306 на 74" української сторони з бойовиками ОРДЛО.

Представник президента у парламенті Ірина Луценко анонсувала початок нових переговорів, щодо звільнення решти бранців терористів.

Досі залишається відкритим питання "політв'язнів Кремля". Це люди, яких взяли в полон на території окупованого Росією Криму, або на інших підконтрольних РФ територіях.

Публікуємо список полонених українців спецслужбами РФ у 2017 році.

15 серпня 2017 року на території окупованого Криму ФСБ затримала українця 25-річного Геннадія Лимешка. За легендою ФСБ, 9 серпня Лимешко приїхав до окупованого Криму, щоби вчинити низку диверсій. Суд його арешт продовжив до 13 грудня. Згодом у ФСБ заявили: українець зізнався, що "отримав наказ пошкодити лінії електропередачі".

24 серпня у Білорусі затримали 19-річного політв'язня Кремля Павла Гриба. Тоді він поїхав в Гомель на побачення до дівчини,з якою спілкувався у соціальних мережах. 17-річна Тетяна їхала на зустріч з російського міста Сочі.
За словами дівчини, їхню переписку "Вконтакте" відслідковували працівники ФСБ, а згодом вони почали шантажувати її. Вдома провели обшук і викликали на розмову в спецслужбу. Тетяна розповіла, що проти неї, як і проти Павла порушили справу зі звинуваченням у "терористичній діяльності". Їй пообіцяли, що справу закриють, якщо вона зможе влаштувати побачення-пастку для українця на території Білорусі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РФ продовжила арешт для українця Павла Гриба

Через два тижні після викрадення, ФСБ Росії повідомила, що Павло перебуває в краснодарському СІЗО. Влада Росії звинувачує Гриба в "підготовці теракту".
18 жовтня Жовтневий райсуд Краснодара продовжив термін утримання під вартою Павла Гриба до 4 січня 2018 року.
Але вже 15 грудня Краснодарський суд продовжив арешт українця до 4 березня.
Батько Павла Ігор Гриб, колишній український прикордонник, зараз займається створенням капеланської служби в силових органах. Вважає, що син потрапив у "поле зору" ФСБ через свої висловлювання в російських соцмережах.

8 вересня у м.Брянськ затриманий працівниками ФСБ 28-річний Олександр Шумков. Він був охоронцем Дмитра Яроша. Шумкова звинувачують у екстремізмі. Викрадений у серпні 2017 року з території України.

25 жовтня у Білорусі заарештували 46-річного українського журналіста Павла Шаройко. Однак про подію стало відомо лише 16 листопада, оскільки дружина Павла Шаройко, підписала угоду про нерозголошення, на що її умовив наданий білоруською владою державний адвокат. Комітет держбезпеки заявив, що затриманий український журналіст створив агентурну мережу з числа громадян Білорусі. Йому інкримінують "шпигунство".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сирі підвали і відро замість туалету - розповіли про в'язницю КГБ, де утримують Шаройка

15 листопада у Мінську заарештували 49-річного Олександра Скибу. Він директор ПАТ "Завод обважнювачів" (м. Костянтинівка Донецької обл.) прибув до Мінська 15 листопада у відрядження на переговори з ВАТ "Мінський тракторний завод". Тоді ж його затримали працівники КДБ. Його звинуватили у "хабарництві". Спецслужба зазначає, що нібито українця впіймали на дачі хабара у розмірі $2800.

23 листопада 2017 року у Криму затримали кримського татарина 65-річний Асана Чапуха. Він пережив у СІЗО мікроінсульт. Підконтрольний Росії Верховний суд Криму відмовився відправити активіста під домашній арешт, після чого Чапух оголосив голодування.

Ще один затриманий активіст кримськотатарського національного руху 65-річний Бекір Дегерменджі з ночі 14 грудня перебуває у відділенні реанімації.
У Сімферополі вдень 23 листопада силовики затримали групу кримських татар. Управління ФСБ Росії в Криму звинувачує затриманих активістів у "вимаганні в особливо великому розмірі" у громадянина Туреччини.

Вироки винесені політв'язням у 2017 році

31 липня 2017 року Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив громадянина України 61-річного Олексія Сизоновича, обвинуваченого в підготовці терактів в Ростовській області, до 12 років колонії суворого режиму. А також сплати 250 тисяч рублів штрафу.

11 серпня 2017 до 8 років ув'язнення за звинуваченнями у підготовці теракту засудили громадського діяча 19-річного Артура Панова. На початку грудня 2015 р. при невiдомих обставинах він опинився у в'язницi на території Росiйської Федерацiї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Діти ходять до суду, щоб побачити батька" - дружина розповіла про стан "кримського диверсанта"

22 вересня 2017 року так званий суд м.Сімферополя у справі 67-річного кримського журналіста Миколи Семена виніс "вирок" про 2,5 роки умовно. Постановою "суду" йому заборонено займатися публічною діяльністю. У квітні 2016 року проти журналіста порушили справу за те, що у його статті були "заклики до порушення територіальної цілісності РФ".

Громадське об'єднання родичів політичних в'язнів Кремля звернулося з вимогою до президента Петра Порошенка, пояснити, чи включили їхніх близьких у список "обміну полоненими". Вони зазначають, що не розуміють, чи є можливість у рідних потрапити в список обміну полоненими.

Зараз ви читаєте новину «Звинувачували у тероризмі і шпигунстві - оприлюднили список політв'язнів Кремля 2017 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути