четвер, 24 січня 2019 14:14

"Занепад почався, коли прийшла Росія" - у Криму знищили успішне підприємство

"Занепад почався, коли прийшла Росія" - у Криму знищили успішне підприємство
Пусті корівники навчально-дослідницького племінного заводу імені Фрунзе / фото: Крим. Реалії

Окупанти у Криму знищили одне з найстаріших та успішних підприємств півострова - навчально-дослідницький племінний птахівничий завод ім. Фрунзе.

Птахофабрика у селі Фрунзе Сакського району скоротила більше третини працівників. Із 300 залишили на роботі 50 людей, пишуть Крим. Реалії.

Заводу майже 90 років. Її основний профіль ‒ розведення племінних курчат. Крім цього, у підприємства були ще корівники, свинарники та виноградники. У 90-х керівництво встановило новітнє обладнання й почало вирощувати нідерландських курей.

"Ми були основним постачальником продукції новонароджених курчат. На українському ринку - одними із лідерів. 33% належало саме Фрунзе", ‒ каже екс-директор заводу Андрій Пряхін.

До російської анексії Криму ця фабрика була у трійці лідерів серед аналогічних підприємств України. Курчат і яйця постачали до 20 областей України.

"Наша продукція йшла до всі\ї України. Виробляли кожне третє яйце. Це було наше, ‒ згадує працівник птахофабрики Віктор Коннов. - Занепад почався, я вам скажу, як ми тільки перейшли до Росії. До цього, до 2014-го, у нас жодних проблем не було".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білоруси несподівано відповіли на питання, кому належить Крим

Після анексії півострова Росією підконтрольний Кремлю Мінсільгосп Криму націоналізував підприємство. Через недовіру тодішнього директора звільнили, російські ж ставленики більше, ніж декілька місяців на керівній посаді не затримувалися.

Критичної точки ситуація досягла восени 2018-го, тоді живність почали продавати за копійки, обладнання здавали на металобрухт, цехи закривали, а людей масово звільняли з роботи.

"Цілий тиждень кури нічого не їли. Яйце впало, сьогодні на моєму пташнику було нуль яєць. А на пташнику на моєму сидить 14,5 тис. курей. От порахуйте, нуль відсотка. А раніше давали вони 97-96%, а зараз ‒ нуль", ‒ нарікає Віктор Коннов.

Працівники пояснюють банкрутство тим, що, крім фабрики, володіють 3 тис. га землі, 400 із них розташовані уздовж моря. Бажання захопити ці ділянки стало справжньою причиною штучного знищення підприємства.

Так звана влада Криму відбирає в учасників анексії півострову житло, яке надала їм на хвилі патріотизму 2016-го.

Це житло їм надавали самопроголошений голова Криму Сергій Аксьонов і депутат Держдуми РФ Михайло Шеремет.

Зараз ви читаєте новину «"Занепад почався, коли прийшла Росія" - у Криму знищили успішне підприємство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути