понеділок, 21 травня 2018 12:51

Вторгнення Росії в Азовське море: активісти вимагають відповіді та кризового реагування

Вторгнення Росії в Азовське море: активісти вимагають відповіді та кризового реагування
Вторгнення Росії в Азовське море - активіст повідомив про небезпеку. Фото: UAZMI

Російська Федерація почала вторгнення в Азовському морі, закривши вхід для українських суден.

Голова ГО "Майдан закордонних справ" Андрій Клименко вимагає від України державницької позиції, адекватної відповіді та кризового реагування. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

"Припис про заборону входу до району Азовського моря поблизу Бердянська у зв'язку із стрільбами ЧФ РФ з'явився ввечері 18.05.18 приблизно о 21:16 за київським часом. Затримання суден, що прямували до/з Бердянска та Маріуполя почались 19.05 та триває досі. Ніякої реакції ні головнокомандувача, ні прикордонників, ні дипломатичного відомства, ні МОУ - досі немає", - написав Клименко.

За його словами, військові кораблі та катери РФ, використовуючи угоду від 2003 року, пройдуть куди хочуть, формально використовуючи право мирного проходу.

"Якщо з нашого боку не буде посиленого патрулювання, демонстрації намірів витіснення російських катерів (благо досвід часів СРСР є), різкого звернення до РФ та світового співтовариства - це може бути початком анексії Приазов'я. Тим часом на протилежному березі, в Єйську, розпочалися навчання", - наголосив Клименко.

Крім того, активіст зауважив, що діє Договір між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки, тому немає ніякої 12-мильної зони та державного кордону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Меджлісі відповіли на закид українського письменника, що Україні Крим не потрібен

"Треба негайно денонсувати договір 2003 року та ганебні угоди 1993 по рибальству - за ними росіяни можуть вести "дослідження рибних запасів" у 100 м від берега Генічеська та Бердянська. Негайно оголошувати в Азові територіальне море, внутрішні води та виключну морську економічну зону. Головне - це нарощування сил ВМС, ЗСУ, ДПСУ й готовність цих сил до протистояння з силами РФ. Потрібно створювати кризовий штаб", - додав Клименко.

Росіяни ультимативно закрили 2 тисячі квадратних кілометрів Азовського моря для українських суден. У деяких районах відстань до українського узбережжя - максимум десять миль. Причина - нібито проведення бойових стрільб.

Зараз ви читаєте новину «Вторгнення Росії в Азовське море: активісти вимагають відповіді та кризового реагування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути