неділя, 14 жовтня 2018 17:41

Від Росії вимагають відпустити українця на похорон матері

Український омбудсмен Людмила Денісова вимагає від Росії відпустити утримуваний на території окупованого Криму екіпаж судна "ЯМК-0041".

"Вимагаю від РФ відпустити незаконно утримуваний на території окупованого Криму екіпаж судна "ЯМК-0041", - написала вона в неділю на своїй сторінці у Facebook.

Денісова повідомила, що в суботу в одного з членів екіпажу Геннадія Отичка померла мати.

 

"Проблема в тому, що зараз Геннадій не може з нею попрощатися. Його закордонний паспорт, як і в інших членів екіпажу, забрали ще на початку травня. Тепер чоловік не може виїхати з анексованого Криму на похорон матері. Зараз він просить мене задіяти усіх, кого можна і на будь-яких умовах, щоб повернутися додому хоча б на півдня", - зазначила омбудсмен.

 

За словами Денісової, цього тижня радник президента РФ Михайло Федотов запевняв її, що свобода пересування українських моряків не обмежувалася.

"Але ця відписка не відповідає дійсності. Члени екіпажу українського судна півроку мріють про повернення додому. Вони та їх сім'ї уже морально та фізично втомилися від відсутності виходу. Недопустимо", - написала уповноважений з прав людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Денісова присоромила радника Путіна за українських політв'язнів

Вона додала, що безуспішно намагається зв'язатися з омбудсменом РФ Тетяною Москальковою: "Телефоную на всі можливі мобільні і стаціонарні номери. Слухавку вона не піднімає. Мій Офіс зв'язується з Секретаріатом Уповноваженого в РФ. Та сама історія – комунікувати з нами не хочуть".

"Я використовую усі можливі способи впливу на РФ: Геннадій Отичко має приїхати в Україну, щоб провести в останню путь свою маму", - заявила Денісова.

Вона також додала копію свого звернення до Москалькової, де просить розглянути можливість прибуття Отичка до його постійного місця проживання в місті Очаків Миколаївської області у зв'язку зі смертю матері.

Українське судно "ЯМК-0041" затримали 4 травня російські прикордонники в Чорному морі біля мису Тарханкут. У рибалок вилучили кілометри сіток і рибу. Судно і екіпаж з 5 громадян України доставили на територію анексованого Криму.

Проти капітана українського риболовецького судна "ЯМК-0041" (порт приписки - Очаків) Віктора Новицького порушили кримінальну справу про браконьєрство. 11 червня суд в окупованому Криму продовжив йому арешт на місяць. Затриманому капітану може загрожувати в окупованому РФ Криму до 5 років позбавлення волі.

Зараз ви читаєте новину «Від Росії вимагають відпустити українця на похорон матері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі