четвер, 15 квітня 2021 13:41

Верховна Рада визначила правила життя в окупованому Криму

Верховна Рада визначила правила життя в окупованому Криму
Створили закон про правовий режим в окупованому Криму. Фото: helsinki.org.ua

15 квітня 2014 року Верховна Рада ухвалила закон про права людей, які живуть в Криму після вторгнення РФ. Його підтримали 228 депутатів.

Згідно з законом Крим визнали тимчасово окупованим, а Росію - окупантом, який несе відповідальність за порушення прав і свобод місцевих жителів. При тому уряд заявив, що не визнає примусового вступу кримчан у громадянство Росії.

"Примусове громадянство застосовується Росією як фактор психологічного тиску на українців", - пояснив тоді заступник голови АП Андрій Сенченко.

Кримчанам з українським паспортом дали право вільно пересуватися всією територією держави. А українцям без кримської прописки - перетинати кордон з Кримом. Проте за порушення перетину адмінкордону визначили покарання - позбавлення волі від 3 до 9 років.

Крім того, закон регулює питання зміни права власності.

"Це зробили для того, щоб не допустити порушення прав наших громадян. Бо на території Криму будуть фіктивні процедури по зміні права власності. Воно має бути оформленим лише за межами окупованої території", - сказав тодішній міністр юстиції Павло Петренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Радбез Росії лякає терактами в окупованому Криму

Законопроект також регулює питання виплат пенсій та допомоги безробітним українцям в Криму за умови, якщо вони відмовились від такої допомоги Росії.

Також уряд дозволив кримським суддям перейти на роботу до подібних установ на материковій частині.

Проте законом тимчасово окупованій території заборонили:

- будь-яку господарську діяльність, якщо вона підлягає державному регулюванню, зокрема ліцензуванню, отриманню дозвільних документів, сертифікації тощо;

- ввезення/вивезення товарів військового призначення та подвійного використання;

- організацію залізничних, автомобільних, морських, річкових, поромних, повітряних сполучень;

- користування державними ресурсами,зокрема природними, фінансовими, кредитними;

- здійснення грошових переказів.

У законопроєкті прописана і кримінальна відповідальність за колабораційну діяльність із окупантами.

Агентство ООН у справах біженців в Україні розкритикувало проєкт. Вважають, що обмеження можуть ускладнити можливість відвідати членів сім'ї, отримати медичну допомогу чи розпоряджатися своєю власністю у Криму. Місцеві стоятимуть перед дилемою: залишитися та порушувати українське законодавство, або виїхати. Федерація роботодавців України своєю чергою заявила, що прийняття законопроєкту може призвести до незворотних економічних наслідків.

Громадська організація КримSOS пропонує безоплатну психологічну допомогу українцям, які живуть в окупованому Криму чи виїхали жити на материкову частину України. Активісти розповідають Gazeta.ua, що консультації проводитимуть в інтернеті індивідуально як з дорослими, так і з дітьми.

Зараз ви читаєте новину «Верховна Рада визначила правила життя в окупованому Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути