четвер, 30 липня 2020 10:14

У США дізналися, як російські олігархи обходять санкції

У США дізналися, як російські олігархи обходять санкції
Російські мільярдери Ротенберги обходять санкції за допомогою аукціонів. Фото: reuters.com

Російські мільярдери брати Аркадій і Борис Ротенберги, які перебувають під американськими санкціями з 2014 року, для того щоб обійти їх, використовували аукціони з продажу творів мистецтва.

Як повідомляють у доповіді сенату США за підсумками дворічного розслідування, 3 фіктивні компанії, які пов'язують із Ротенбергами, купили у приватних продавців і через аукціонні будинки твори мистецтва на суму $18 млн.

Загалом попри заборону здійснювати фінансові операції у Сполучених Штатах з моменту запровадження санкцій бізнесмени зробили фінансових операцій на суму понад $90 млн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни повертають нерухоме майно українцям

Серед картин, придбаних Ротенбергами, роботи Жоржа Брака, Марка Шагала, Рене Магрітта. Всього було не менше 16 художніх робіт.

За даними розслідування, російські бізнесмени діяли через артдилера з Москви, американського громадянина Григорія Бальцера. Останній діяв через фіктивну фірму.

Розслідувачі вважають, що аукціонні будинки у США досить м'яко ставляться до встановлення кінцевого покупця, тож цією лазівкою скористалися Ротенберги.

Зі свого боку представники аукціонних будинків, де робили покупки російські олігархи, заявили, що операції не викликали жодних питань. Нібито артдилер виступав як головний покупець і платив з особистих рахунків. Проте, за даними сенаторів, гроші на рахунки Бальцера переводила одна з фіктивних фірм Ротенбергів.

Представник Ротенбергів уже назвав доповідь Сенату повним абсурдом, заявивши, що його клієнти нібито ніколи не використовували ніяких інструментів для обходу американських санкцій.

Наприкінці 2019 року будівництво Керченського мосту, яке вела компанія Аркадія Ротенберга "Стройгазмонтаж", назвали можливою причиною руйнування стародавніх колон у давньогрецькому місті Пантікапей.

Зараз ви читаєте новину «У США дізналися, як російські олігархи обходять санкції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі