Ексклюзиви
четвер, 11 березня 2021 13:57

У Криму занепадає сільське господарство. Сотні тисяч людей без роботи

У Криму занепадає сільське господарство. Сотні тисяч людей без роботи
У Криму гине вирощування напівводних культур. Фото: igotoworld.com

Галузі сільського господарства Криму, що напряму залежать від прісної води Дніпра, сходять нанівець. Без роботи лишаються сотні тисяч кримчан, села пустують. Але РФ абсолютно не турбують аграрні питання півострова.

Про це Gazeta.ua розповів Олександр Лієв, колишній голова комітету з водогосподарського будівництва і зрошуваного землеробства Автономної Республіки Крим.

"Більшість територій Криму сьогодні - це степи, а ще 60 років тому його вважали напівпустелею. Там взагалі нічого не вирощували, і навіть майже не жили люди. Життя півострову дала саме вода Дніпра. По Північно-Кримському каналу приходило близько 1,4 мільярда кубів води. З них 700 мільйонів кубів йшло на зрошення 30 тисяч рисових чеків (ділянка ріллі для вирощування напівводних культур, залита водою й огороджена валами, що її утримують. - Gazeta.ua). Він був пріоритетним в аграрній політиці Криму, адже поставляв майже 80 відсотків усього рису, що виробляли в Україні. Цінувався, адже значно відрізнявся від того, що нам привозять із Китаю або В'єтнаму. Звідти нам дістається той, що вже на етапі збігання терміну зберігання і більше нагадує крохмаль. Кримський рис значно корисніший і з особливим смаком. В місцевих санаторіях навіть були спеціальні дієти на основі нього. Але вже 5 років рис на півострові взагалі не росте. Ще перші роки після анексії в деяких регіонах намагалися зберегти виробництво, але без Дніпра це неможливо. Відповідно без роботи лишилися до 30 тисяч кримчан", - пояснює Лієв.

Ще одними культурами, які занепали без прісної води, є соя, соняшник та корми для тваринництва.

"Для них спеціально обладнали 400 тисяч гектарів зрошуваних земель. Завдяки зрошуванню аграрії майже не ризикували, бо менше залежали від погодних умов, ніж на материковій Україні. Також першими отримували врожай, відповідно продавали дорожче. До того ж це ще близько 100 тисяч робочих місць. Тепер безробітні кримчани змушені мігрувати. Переїжджали в кримські міста, Росію, Україну чи в інші країни на заробітки. У селах лишилися переважно жінки похилого віку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Крим прожив перший тиждень весни

Розв'язувати аграрні проблеми півострова нікому.

"Можна було б організувати опріснення морської води. Але для потреб людей прісної води достатньо, а для садівництва - невигідно. Вирощені в такий спосіб культури коштували б трішки дешевше від золота. І не забуваємо, що Росія захоплювала Крим не для садівництва, тому їх не турбують аграрні проблеми. Крим їм потрібен лише для будівництва військових баз, чим, власне, і займаються", - сказав Лієв.

В окупованому Криму швидко міліють водосховища, від яких залежать великі міста. Перші проблеми з водою виникли в Сімферополі влітку 2020 року. У Сімферопольському районі воду вмикають по 3 год. вранці та ввечері. Місто раніше забезпечували з Аянського, Сімферопольського й Партизанського водосховищ. Рівень води в них ще восени впав до критичних позначок.

Зараз ви читаєте новину «У Криму занепадає сільське господарство. Сотні тисяч людей без роботи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути