Ексклюзиви
неділя, 05 січня 2020 22:28

У Криму заблокували близько 20 українських сайтів

У Криму заблокували близько 20 українських сайтів
У Криму побільшало заблокованих українських сайтів. Фото: Укрінформ

В окупованому Криму 9 провайдерів у 9-ти населених пунктах повністю блокують 18 українських інформаційних сайтів і 2 соціальні мережі, а також сайти Меджлісу кримськотатарського народу, Хізб ут-Тахрір і Свідків Єгови.

Моніторинг Кримської правозахисної групи провели у листопаді-грудні 2019 року.

Перевірку доступності сайтів монітори провели за допомогою мереж 9 різних провайдерів у 9 кримських населених пунктах: БелНет (Білогірськ), SevStar (Севастополь), Мечта (Сімферополь), Боспортелеком (Керч), ЯлтаНет (Ялта), SkyLine (Красноперекопський район), Сиваш-нет (Красноперекопськ), Гігабайт (Бахчисарай), Джанкой-онлайн (Джанкой).

Станом на кінець грудня 2019 року, ці провайдери не дають доступу мінімум до 23 сайтів, які вільно працюють на підконтрольній Україні території: Цензор.нет, QHA, След.нет, UAinfo, 5 канал, 112 Україна, Апостроф, Фокус, Главком, Центр журналістських розслідувань, ТонеТо, Депо, Українська правда, РБК, Укрінформ, Лівий берег, Дзеркало тижня, Стрічка, а також сайти соціальних мереж Лінкедін і Телеграм і сайти Меджлісу кримськотатарського народу, Свідків Єгови і Хізб ут-Тахрір.

Крім того, у 8 з 9 провайдерів заблокований сайт Апостроф. У 5 провайдерів з 9 недоступний сайт громадського об'єднання "Кримська Солідарність". Сайти Радіо НВ, 112 Україна і 24 каналу недоступні у 1 провайдера з 9".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти глушать у Криму українські радіостанції

При цьому всього кілька сайтів зі списку заблоковані з посиланням на вимоги Роскомнагляду. В основному, з сайтами не встановлюється з'єднання або на екрані з'являється напис "Помилка 403".

Правозахисники відзначають, що провайдери блокують навіть ті сайти, які не внесені до реєстру заборонених у Росії. Значить, формальних підстав для обмеження доступу до таких ресурсів немає навіть у законодавстві РФ.

За результатами моніторингу Кримської правозахисної групи за лютий-березень 2019 року повідомлялося, що десять провайдерів в окупованому Криму повністю блокують 12 українських інформаційних сайтів і 2 соціальні мережі. Крім цього, 28 сайтів були заблоковані частково.

Зараз ви читаєте новину «У Криму заблокували близько 20 українських сайтів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути