Ексклюзиви
вівторок, 18 вересня 2018 16:34

У Криму окупанти знищили унікальну історичну пам'ятку
5

В анексованому Криму окупаційний глава Сергій Аксьонов відсторонив заступника голови Держкомітету з охорони культурної спадщини Криму Олександра Діденка за "неефективну" роботу з ремонту Мітрідатських сходів у Керчі.

Так званий чиновник нераціонально використав 167 млн руб. (близько 66 млн грн). Історична пам'ятка в Керчі постраждала від часткового обвалення 2015-го. Арочний звід на одному з прольотів сходів тріснув на всій площі. Пізніше сходові прольоти зміцнили залізними балками, пишуть Крим.Реалії.

Вхід на історичні Мітрідатські сходи в Керчі
Фото: krymr
Міська влада стверджували, що статуї грифонів після реконструкції повернуть на місце, однак пізніше заявили, що грифонів залишать в керченському музеї - лапідарії
Окупанти знищили "реконструкцією" історичну пам'ятку в Керчі
Окупанти знищили "реконструкцією" історичну пам'ятку в Керчі
Окупанти знищили "реконструкцією" історичну пам'ятку в Керчі

"Зараз роботи з реконструкції Мітрідатських сходів заморожені. Все літо вони простояли, як є. Це дуже турбує жителів міста, сходи - символ Керчі. Вони ніколи не були у такому жалюгідному стані, їх підтримували в будь-які часи і приводили до ладу. Зараз чомусь вилили дуже багато бетону на самі схили гори Мітрідат - незрозуміло, як це повинно було вплинути на зміцнення сходів. Документацію з реконструкції робила фірма з Санкт-Петербурга "Меандр", на це виділили 100 млн руб., з яких 60 млн вже проплачені. Або вишукувальні роботи були зроблені неякісно, ​​або те, що зараз роблять, не відповідає розробленій документації. Аксьонов просто знайшов винного, щоб показати народу, що когось покарали", - вважає журналістка з Керчі Олена Лисенко.

Сходи побудовані в середині XIX ст.. Постраждали під час Кримської війни і були практично повністю знищені під час Другої світової війни.

"Значні ремонти в зв'язку з аварійним станом проходили у 1970-ті. Можливо, коли її будували, не врахували самі ґрунти пагорба, тому з самого початку вона поводиться своєрідно. Але людей, які можуть реально зробити реставрацію, сьогодні в Росії знайти складно - і ми це прекрасно бачимо і за Ханським палацом, і за Судацькою фортецею. Роботами займаються люди, яких і до будівництва не варто допускати", - каже співробітник Інституту археології Національної академії наук України В'ячеслав Баранов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ханський палац у Криму знищує московська будівельна компанія - фото

У Криму необхідна незалежна моніторингова місія щодо об'єктів культурної спадщини Криму.

"Основна філософія реставрації - донесення до майбутніх поколінь технологій, за якими працювали стародавні майстри, і збереження об'єктів матеріальної та культурної спадщини в первозданному вигляді. Після 4 років цих сумних подій у Криму туди практично неможливий доступ моніторингових місій ЮНЕСКО, щоб не тільки дистанційно оцінювати, що відбувається", - каже радник міністра культури України з питань Криму Есма Аджиєва.

Проект передбачав реставрацію та реконструкцію сходів, благоустрій схилу гори Мітрідат та організацію оглядового майданчика на вершині гори. Але, замість ремонту, робітники зруйнували кам'яні прольоти сходів, зняли і вивезли облицювальну плитку і декоративні кам'яні вазони.

Зараз ви читаєте новину «У Криму окупанти знищили унікальну історичну пам'ятку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути