субота, 28 вересня 2019 18:30

#Свободу_Нариману: Україна обурена репресіями над журналістом з Криму

27 вересня відбулося засідання суду щодо справи громадянського журналіста та блогера Нарімана Мемедінова. Прокурор Північно-Кавказького окружного військового суду в Ростові-на-Дону Олексій Айдінов просив для нього 6 років колонії загального режиму.

Напередодні, 26 вересня, росіяни відмовилися допитувати свідків захисту, журналістів Олександру Єфименко, Михайла Батрака, Сейтумера Сейтумерова та Тараса Ібрагімова.

Автор: Укрінформ
  Для кримськотатарського активіста запросили 6 років тюрми за висвітлювання подій на території окупованого Криму
Для кримськотатарського активіста запросили 6 років тюрми за висвітлювання подій на території окупованого Криму

Самого Мемедінова теж допитали 26 вересня. Кримський татарин заявив, що докази, які надала сторона обвинувачення "показують повну неспроможність кримінальної справи".

Активіст жив в селі Холмовка, Бахчисарайського району, що знаходиться в окупованому Криму. Його родина повернулася до Криму після депортації кримськотатарського народу радянською владою. Одружений та має 3-ї дітей. Знімав блоги та коментував політичні події на території окупованого півострову.

"З моменту російської окупації Криму і початком репресій проти кримськотатарського народу, Наріман став висвітлювати події, що стали відбуватися на півострові. Він був активістом і громадянським журналістом, який висвітлює вторгнення російських карателів в будинки мирних жителів Криму, незаконні обшуки і арешти кримських татар. Завжди намагався встигти на допомогу кожному, хто стикався з несправедливістю", - пише представник Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Автор: Укрінформ
  Листи підтримки Наріману Мемедінову
Листи підтримки Наріману Мемедінову

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підвели підсумки наради ОБСЄ по ситуації в окупованому Криму

Росіяни почали переслідувати Мемедінова через його відео, в яких він закликає співвідчизників притримуватися норм ісламу. Висловлює свою думку з приводу свят День захисника вітчизни, Міжнародний жіночий день, День захисту дітей, та інших, що влаштовують російські загарбники в Криму.

Перший обшук в його оселі провели 11 лютого 2016 року, а 13 липня 2017 року почали розгляд адміністративної справи проти журналіста. Звинувачували в участі у несанкціонованому мітингу.

22 березня торік в його оселі провели повторний обшук. За словами правозахисників окупанти поводили себе досить грубо та використовували нецензурну лексику.

Того ж дня активісти повезли його у Симферополь, до відділку ФСБ Росії.

У червні 2019 року Мемедінова вивезли з окупованого Криму та помістили у спецблок слідчого ізолятора-1 в місті Ростов-на-Дону.

Окупанти звинувачують журналіста Нарімана Мемедінова у закликах до тероризму і виправдання терористичної діяльності за відео на Youtube від 2013 року.

Українські журналісти та правозахисники в підтримку активіста розпочали флеш-моб #freemememedeminov #Свободу_Нариману.

5 років триває війна на Донбасі. 5 років, як Росія анексувала в України півострів Крим. Сьогодні, коли існують тисячі сторінок міжнародного права та сотні організацій, покликаних його захищати, наша, саме наша країна зі зброєю в руках, втрачаючи своїх громадян, відстоює власний суверенітет і територіальну цілісність", - про це заявив президент Володимир Зеленський на сесії Генасамблеї ООН 25 вересня.

Зараз ви читаєте новину «#Свободу_Нариману: Україна обурена репресіями над журналістом з Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути