четвер, 25 жовтня 2018 12:57

Сенцову присудили престижну премію імені Андрія Сахарова

Сенцову присудили престижну премію імені Андрія Сахарова
Олег Сенцов став лауреатом престижної премії імені Сахарова. Її щорічно вручає Європейський парламент / фото: Радіо Свобода

Український режисер і політв'язень Олег Сенцов став лауреатом цьогорічної премії ім. Андрія Сахарова за свободу думки.

Офіційна церемонія нагородження відбудеться 12 грудня у Страсбурзі, повідомляє кореспондент "Радіо Свобода" у Брюсселі Рікард Йозвяк.

Номінацію Сенцова підтримали більшість груп депутатів Європейського парламенту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Польщі вирішили відзначити Сенцова почесною нагородою

Олег Сенцов став першим українцем, який отримав цю нагороду від Європарламента.

Премія імені Андрія Сахарова вручається Європейським парламентом від 1988-го за винятковий внесок у боротьбу за права людини по всій земній кулі.
Андрій Сахаров (1921-1989) - радянський фізик, лауреат Нобелівської премії миру (1975), співтворець водневої бомби, активний борець за права людини.

Раніше євродепутати розглядали можливість отримання премії Сахарова активістами Євромайдану 2014-го та лідером кримських татар Мустафою Джемілєвим 2015-го. Однак цього не сталося через можливий "страх перед Росією".

Олег Сенцов відбуває незаконне покарання у колонії суворого режиму "Белый медведь" у російському місті Лабитнангі Тюменської області. 145 днів не вживав їжі. Вимагав звільнити всіх українських бранців із російських тюрем.

Працівники Федеральної служби безпеки Росії в травні 2014-го затримали режисера у Криму. Звинуватили в підготовці терактів на півострові. У серпні 2015-го засудили до 20 років колонії суворого режиму.

Зараз ви читаєте новину «Сенцову присудили престижну премію імені Андрія Сахарова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути