вівторок, 18 грудня 2018 13:57

Розсекретили дані командирів дивізії РФ, які захоплювали Крим
5

У мережі опублікували персональні дані командирів 76 десантно-штурмової дивізії та 234 десантно-штурмового полку, що входить до складу цієї дивізії.

Ці російські офіцери отримали нагороди та підвищення у службі за виконання злочинних наказів вищого командування ЗС РФ, повідомляє міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm.

76 десантно-штурмова дивізія

На момент проведення спецоперації захоплення Криму командиром 76 ДШД був полковник Олексій Васильович Наумець (дата народження — 11.02.1968 р.). На посаду був призначений у лютому 2013-го і керував дивізією 5 років – до лютого 2018-го.

Автор: Інфонапалм
  На момент проведення спецоперації захоплення Криму командиром 76-ї ДШД був полковник Олексій Наумець
На момент проведення спецоперації захоплення Криму командиром 76-ї ДШД був полковник Олексій Наумець

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали російських морпіхів, які захоплювали Крим

До Псковської дивізії Наумець прийшов із посади начальника штабу тульської 106 повітряно-десантної дивізії. До цього командував 247 десантно-штурмовим кавказьким козачим полком. Під його командуванням полк брав участь в агресії проти Грузії 2008-го. Станом на грудень 2013-го ще був полковником. А у серпні 2014-го фіксується вже у званні генерал-майора.

Після анексії Криму, коли Кремль перестав ховатися за байками про "кримську самооборону", у ЗМІ з'явилась інформація, що військовики 76 ДШД нагороджені державними нагородами та подяками президента Росії, але імена нагороджених певний час оголошуватися не будуть.

Через участь псковських десантників у бойових діях в Україні Наумець восени 2014-го був доданий до санкційного списку Євросоюзу разом із ватажками російських терористичних організацій ЛНР і ДНР і депутатами Держдуми РФ.

Коли 2014-го у Росію з українського Донбасу почали повертатися гроби з десантниками, навіть регіональні псковські ЗМІ писали про загиблих.

Автор: Інфонапалм
  Гроби в целофановій упаковці лежать біля військової частини у Пскові в районі вулиць Полкової та Космічної, 27 серпня 2014 року
Гроби в целофановій упаковці лежать біля військової частини у Пскові в районі вулиць Полкової та Космічної, 27 серпня 2014 року

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захоплювали Крим: показали ліквідованих на Донбасі російських військових

Російські та закордонні журналісти на кладовищах фотографували солдатські могили. У відповідь на таку активність медіа на кладовищах почали ставити пости.

"Люди у цивільному, схожі на військовослужбовців, перевіряють "підозрілих" відвідувачів, наче звичайні міські та сільські цвинтарі раптом в один день перетворилися на військові об'єкти", – писало видання "Псковська губернія".

2017-го Наумець отримав високу нагороду – орден "За заслуги перед Вітчизною" IV ступеню (з мечами). Восени 2017-го брав участь у виборах від "Єдиної Росії" до міського парламенту Пскова. У лютому 2018-го Наумець пішов на підвищення до Москви: указом президента Росії був призначений на посаду заступника начальника штабу ПДВ Росії.

Наступником Наумця на посаді командира 76 ДШД став полковник Ігор Каплій. До призначення на посаду був начальником бойової підготовки Повітряно-десантних військ.

Автор: Інфонапалм
  Наступником Наумця на посаді командира 76-ї ДШД став полковник Ігор Каплій
Наступником Наумця на посаді командира 76-ї ДШД став полковник Ігор Каплій

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як російські морпіхи захоплювали Крим: опублікували нове відео

За даними Головного управління розвідки України, у період 2015-2017-х Каплій був командиром 5 окремої мотострілецької бригади (Донецьк) 1 АК (Донецьк, Україна) Центру територіальних військ Південного ВО ЗС РФ. Прізвище, ім'я, та по батькові за документами прикриття: Кремень Ігор Григорович.

234 десантно-штурмовий полк

На момент проведення спецоперації захоплення Криму командиром 234 ДШП був підполковник Олег Юрійович Грицаєв, який підписував нагородні документи до медалей за окупацію Криму.

Автор: Інфонапалм
  Підполковник Олег  Грицаєв, командував у 2014 році 234-й десантно-штурмовим полком
Підполковник Олег Грицаєв, командував у 2014 році 234-й десантно-штурмовим полком

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна розсекретила російських військових, які захоплювали Крим

2008-го Грицаєв брав участь у війні проти Грузії, за що був нагороджений орденом Мужності. У жовтні 2015-го вже в званні полковника був призначений на посаду заступника командира 76- ДШД (архів, відео ДТРК "Псков").

Його наступником на посаді командира 234 ДШП став гвардії підполковник Іван Юрійович Велікоцький.

Його знайдено також на сайті знайомств, що дає можливість встановити його вік: станом на 2014 рік йому було 37 років. Велікоцький нагороджений медаллю за окупацію Криму. Також нагороджений медаллю Жукова, ймовірно, міг отримати її за участь у бойових діях на Донбасі.

Автор: Інфонапалм
  Його наступником на посаді командира 234-го ДШП став гвардії підполковник Іван Велікоцький
Його наступником на посаді командира 234-го ДШП став гвардії підполковник Іван Велікоцький

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія завезла в Крим авіацію з ядерними боєзарядами ще при Ющенку - Тимчук

Ці дані будуть корисні як для майбутніх судових позовів проти Росії, так і для накладання персональних санкцій проти військових країни-агресора, зазначили журналісти.

У захопленні та окупації Криму 2014-го брала участь російська 66 бригада управління ЗС РФ із Ставрополя.

Підрозділ входить до складу 49 загальновійськової армії Південного військового округу РФ. Причетність військових до злочинів довела міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm.

Зараз ви читаєте новину «Розсекретили дані командирів дивізії РФ, які захоплювали Крим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі